Rydze smażone z cebulą i czosnkiem

brązowe grzyby na jasnym talerzu
Rydze smażone z cebulą i czosnkiem
 

Rydze smażone z cebulą i czosnkiem


Jesień to czas rydzów, to właśnie teraz jest na nie najlepszy czas. Pora więc wybrać się do lasu, lub po prostu na bazarek. Rydz lub inaczej mleczaj rydz charakteryzuje się pomarańczowym kolorem i wspaniałym orzechowym smakiem. Kolejną jego charakterystyczną cechą jest także pomarańczowe mleczko, które pojawia się po odcięciu nóżki. 

Rydze można przygotować na wiele różnych sposobów, ten smaczny grzyb daje nam wiele możliwości w kuchni. Najbardziej klasyczny sposób, to smażone grzyby. Kiedyś robiło się je na blasze położonej na kaflowej kuchni z fajerkami, do tego odrobina soli i gotowe, dziś pozostaje nam patelnia.

Tym razem do rydzów dorzuciłam także cebulę i czosnek, które dodają grzybom wspaniałego smaku i aromatu. To bardzo fajna odmiana dla tego tradycyjnego przepisu.


Filmik z przepisem krok po kroku

Na moim Instagramie znajdziesz także krótki filmik z przygotowaniem smażonych rydzów krok po kroku. Jeśli chcesz go obejrzeć, kliknij w link poniżej:


Przepisy na pyszne rydze na blogu

Na moim blogu opublikowałam też inne przepisy z tymi smakowitymi grzybami w roli głównej. Aby przejść do któregoś z przepisów, kliknij w wybrany przez Ciebie link. 


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


kapelusze brązowych grzybów posypane zieloną natką


Rydze smażone z cebulą i czosnkiem

Czas przegotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g rydzów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej i masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania


Wykonanie

  • Grzyby oczyść, możesz użyć pędzelka lub ręcznika papierowego.
  • Cebulę i czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  • Tuż przed smażeniem odetnij nóżki.
  • Na patelni rozgrzej olej i masło. Możesz też użyć klarowanego masła.
  • Grzyby ułóż na patelni blaszkami do góry, rydze nie powinny na siebie nachodzić.
  • Smaż przez kilka minut na dużej mocy i następnie odwróć grzyby.
  • Smaż 2-3 minuty i ponownie je obróć.
  • Do grzybów wrzuć cebulę i czosnek, zmniejsz moc kuchenki i smaż, aż cebula i czosnek się zeszkli.
  • Wszystko oprósz solą i pieprzem, a na koniec posiekaną natką.
  • Od razu podawaj.


Rydze smażone z cebulą i czosnkiem

Komentarze