Rydze w sosie z mascarpone z makaronem
![]() |
| Rydze w sosie z mascarpone z makaronem |
Rydze sosie z mascarpone z makaronem - prosty przepis
Dziś mam dla Ciebie kolejny przepis z rydzami w roli głównej. Osobiście uwielbiam połączenie makaronu, sosu śmietanowego i grzybów. Tym razem do mojego przepisu wybrałam makaron tagliatelle i rydze, a żeby sos był bardziej kremowy, dodałam też trochę serka mascarpone. I to była bardzo dobra decyzja.
Oczywiście są takie osoby, które uważają, że rydze najlepiej smakują tylko i wyłacznie saute, czyli bez żadnych dodatków, poza solą. Zresztą żywiołowa dyskusja odbyła się w tym temacie na moich mediach społecznościowych. Ja uważam, że rydze równie pysznie smakują duszone w sosie śmietanowym, jaki i saute, więc oba te przepisy zostają w moim menu na zawsze.
Myślę, że taki sos pysznie też będzie smakował z puree ziemniaczanym, więc jeśli nie przepadasz za makaronem, zrób je z ziemniakami.
Filmik z przepisem krok po kroku
Na moim Instagramie opublikowałam krótki filmik z przepisem krok po kroku, jak zrobić te rydze w sosie z mascarpone z makaronem. Aby go obejrzeć kliknij w podany poniżej link:
Przepisy na pyszne rydze na blogu
Na moim blogu opublikowałam też inne przepisy z tymi smakowitymi grzybami w roli głównej. Aby przejść do któregoś z przepisów, kliknij w wybrany przez Ciebie link.
- Rydze marynowane w occie
- Rydze smażone z cebulą i czosnkiem
- Rydze smażone na maśle
- Rydze w sosie śmietanowym z makaronem
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Rydze w sosie z mascarpone z makaronem
Składniki:
- 500 g rydzów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- 125 g mascarpone
- 200 ml kremówki
- sól
- pieprz
- makaron tagliatelle
- natka do posypania
Wykonanie
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w kostkę.
- Wrzuć je na roztopione na patelni masło i zeszklij.
- Grzyby szybko opłucz pod zimną wodą i osusz. Przekrój je na pół.
- Wrzuć je na patelnie, wymieszaj i smaż przez kilkanaście minut.
- Dodaj mascarpone, kremówkę oraz sól i pieprz.
- Wymieszaj, przykryj i duś przez kilka minut.
- Wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Gorący makaron dodaj do grzybów, wymieszaj.
- Przed podaniem posyp natką.
![]() |
| Rydze w sosie z mascarpone z makaronem |



Komentarze
Prześlij komentarz