Rydze w sosie z mascarpone z makaronem

Rydze w sosie z mascarpone z makaronem
 

Rydze sosie z mascarpone z makaronem - prosty przepis

Dziś mam dla Ciebie kolejny przepis z rydzami w roli głównej. Osobiście uwielbiam połączenie makaronu, sosu śmietanowego i grzybów. Tym razem do mojego przepisu wybrałam makaron tagliatelle i rydze, a żeby sos był bardziej kremowy, dodałam też trochę serka mascarpone. I to była bardzo dobra decyzja.

Oczywiście są takie osoby, które uważają, że rydze najlepiej smakują tylko i wyłacznie saute, czyli bez żadnych dodatków, poza solą. Zresztą żywiołowa dyskusja odbyła się w tym temacie na moich mediach społecznościowych. Ja uważam, że rydze równie pysznie smakują duszone w sosie śmietanowym, jaki i saute, więc oba te przepisy zostają w moim menu na zawsze. 

Myślę, że taki sos pysznie też będzie smakował z puree ziemniaczanym, więc jeśli nie przepadasz za makaronem, zrób je z ziemniakami. 



Filmik z przepisem krok po kroku

Na moim Instagramie opublikowałam krótki filmik z przepisem krok po kroku, jak zrobić te rydze w  sosie z mascarpone z makaronem.  Aby go obejrzeć kliknij w podany poniżej link:



Przepisy na pyszne rydze na blogu

Na moim blogu opublikowałam też inne przepisy z tymi smakowitymi grzybami w roli głównej. Aby przejść do któregoś z przepisów, kliknij w wybrany przez Ciebie link. 


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Rydze w sosie z mascarpone z makaronem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g rydzów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • 125 g mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • sól
  • pieprz
  • makaron tagliatelle
  • natka do posypania


Wykonanie

  • Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w kostkę.
  • Wrzuć je na roztopione na patelni masło i zeszklij.
  • Grzyby szybko opłucz pod zimną wodą i osusz. Przekrój je na pół.
  • Wrzuć je na patelnie, wymieszaj i smaż przez kilkanaście minut.
  • Dodaj mascarpone, kremówkę oraz sól i pieprz.
  • Wymieszaj, przykryj i duś przez kilka minut.
  • Wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
  • W międzyczasie ugotuj makaron.
  • Gorący makaron dodaj do grzybów, wymieszaj.
  • Przed podaniem posyp natką.


Rydze w sosie z mascarpone z makaronem

Komentarze