Rydze marynowane w occie

kawałki grzybów w słoiku
Rydze marynowane w occie
 

Sezon na leśne grzyby powoli dobiega końca, ale przyszły tydzień zapowiada się bardzo ciepło, jak na październik. Może się uda jeszcze wybrać do lasu na grzyby?

A tymczasem mam dla Ciebie przepis na grzybowego króla, czyli na rydza. Zamarynowałam go w occie razem z cebulą i przyprawami. Będzie idealnym dodatkiem np. do świątecznych dań, albo jako przekąska.

Świeże grzyby są najlepsze, spróbuj konieczne → rydzów smażonych na maśle,  ale warto również zrobić sobie kilka słoików na później. Rydze marynowane w occie będą dobre do jedzenia mniej więcej po dwóch tygodniach, jak smaki się fajnie przegryzą.


 

 

brązowe grzyby w słoiku z przyprawami


Rydze marynowane w occie

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g rydzów (kapeluszy)

  • ½ łyżeczki soli

  • 1 cebula

Marynata

  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 1  łyżka cukru
  • gorczyca
  • liść laurowy
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • ziele angielskie

 

Wykonanie

  • Grzyby oczyść i opłucz pod zimną wodą, a następnie gotuj z dodatkiem soli w niewielkiej ilości wody przez 10 minut.
  • W drugim ganku zagotowuj składniki na  marynatę. 
  • Cebule pokrój w piórka.
  • Grzyby odcedź i układaj na zmianę z cebulą w wyparzonych słoikach. 
  • Na koniec zalej gorąca marynatą i dokładnie zakręć.
  • Pasteryzuj przez 7 minut od momentu zagotowania się wody.
  • Następnie ustaw słoiki do góry nogami, aż wystygną.


kapelusze grzybowe z cebulą w szklanym słoiku


Komentarze