Jesienny sernik dyniowy

kawałek beżowego sernika z białą polewą
Jesienny sernik dyniowy


Jesienny sernik dyniowy - prosty przepis

Jesień, to czas kiedy na naszych stołach króluje dynia! To pyszne i zdrowe warzywo daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Jemy je na wytrawnie i na słodko, ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia, bo tak naprawdę dynia pasuje do większości dań i połączeń.

Tym razem zapraszam po przepis na słodką dynię, czyli na jesienny sernik. Jest szybki i prosty do przygotowania. I mały pro tip ode mnie: ja zawsze piekę większą ilość dyni, potem dzielę ją na porcje mniej więcej 250 gramowe i zamrażam. I gdy chcę wykorzystać dynię w mojej kuchni, po prostu wyjmuję ją z zamrażarki. Nie ma potrzeby uruchamiania piekarnika. Serdecznie polecam Ci ten patent.


Przepisy na słodkie wypieki na blogu 

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na słodkie wypieki z  dynią w roli głównej. Aby przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w któryś link poniżej i zostaniesz przeniesiona/y na stronę z wybranym przepisem:

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



żółty sernik dyniowy z orzechami na wierzchu

Jesienny sernik dyniowy

Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm
Składniki:
Spód
  • 130 g ciastek owsianych
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa
Wierzch
  • 200 ml śmietany 18%
  • 30 g cukru

 

Wykonanie

  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciastka zmiksuj razem z masłem i przyprawami, przełóż do tortownicy. 
  • Dociśnij je mocno do dna tortownicy i schowaj formę do lodówki.
  • Pieczoną dynię zblenduj, dodaj do niej pozostałe składniki masy serowej i miksuj do połączenia składników, po czym wylej na masę herbatnikową.
  • Do piekarnika na sam dół wstaw pojemnik z wodą. 
  • Sernik piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 25 minut. 
  • Po tym czasie śmietanę wymiesza z cukrem, wylej na wierzch sernika i dokładnie rozprowadź. 
  • Zapiekaj przez 10-15 minut, do momentu, aż polewa się zetnie.
  • Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i okrój ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł. 
  • Zostaw go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  • Sernik podawaj całkowicie wystudzony.
  • Przed podaniem ozdob go orzechami.


Jesienny sernik dyniowy

Komentarze