Jesienny sernik dyniowy
|  | 
| Jesienny sernik dyniowy | 
Jesienny sernik dyniowy - prosty przepis
Jesień, to czas kiedy na naszych stołach króluje dynia! To pyszne i zdrowe warzywo daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Jemy je na wytrawnie i na słodko, ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia, bo tak naprawdę dynia pasuje do większości dań i połączeń.
Tym razem zapraszam po przepis na słodką dynię, czyli na jesienny sernik. Jest szybki i prosty do przygotowania. I mały pro tip ode mnie: ja zawsze piekę większą ilość dyni, potem dzielę ją na porcje mniej więcej 250 gramowe i zamrażam. I gdy chcę wykorzystać dynię w mojej kuchni, po prostu wyjmuję ją z zamrażarki. Nie ma potrzeby uruchamiania piekarnika. Serdecznie polecam Ci ten patent.
Przepisy na słodkie wypieki na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na słodkie wypieki z dynią w roli głównej. Aby przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w któryś link poniżej i zostaniesz przeniesiona/y na stronę z wybranym przepisem:
- Ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym
- Dyniowe muffinki z cynamonowym kremem
- Sernik dyniowy
- Dyniowe ślimaczki drożdżowe
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Jesienny sernik dyniowy
Składniki:
- 130 g ciastek owsianych
- 60 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 g mielonego twarogu
- 3 jajka
- szczypta soli
- 100 g brązowego cukru
- 250 g pieczonej dyni
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietany 18%
- 30 g cukru
Wykonanie
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciastka zmiksuj razem z masłem i przyprawami, przełóż do tortownicy.
- Dociśnij je mocno do dna tortownicy i schowaj formę do lodówki.
- Pieczoną dynię zblenduj, dodaj do niej pozostałe składniki masy serowej i miksuj do połączenia składników, po czym wylej na masę herbatnikową.
- Do piekarnika na sam dół wstaw pojemnik z wodą.
- Sernik piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 25 minut.
- Po tym czasie śmietanę wymiesza z cukrem, wylej na wierzch sernika i dokładnie rozprowadź.
- Zapiekaj przez 10-15 minut, do momentu, aż polewa się zetnie.
- Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i okrój ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł.
- Zostaw go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Sernik podawaj całkowicie wystudzony.
- Przed podaniem ozdob go orzechami.
|  | 
| Jesienny sernik dyniowy | 
 


 
 
 
 
Komentarze
Prześlij komentarz