Rydze - Gatita w Pytaniu na Śniadanie

Rydze - Gatita w Pytaniu na Śniadanie

Rydze, to grzyby, które jesienią często się pojawiają w naszych lasach i na naszych stołach, więc nie bez powodu ten właśnie temat zagościł w telewizji śniadaniowej. Wspólnie z Eweliną, leśniczką z Białegostoku rozebrałyśmy rydze na części pierwsze.

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.





Rydze - Gatita w Pytaniu na Śniadanie

Tym razem bohaterami jednego z odcinków Pytania na Śniadanie były rydze. Występują one w lasach iglastych, szczególnie pod sosnami i świerkami. Charakteryzują się pomarańczowymi kapeluszami i blaszkami, a także okręgami na wierzchu kapeluszy.

Można je podawać na wiele sposobów, choć chyba ten najbardziej klasyczny, który najczęściej gości na naszych talerzach, to rydze smażone ma maśle. Ja specjalnie do wydania przygotowała trzy przepisy z tymi pysznymi grzybami w roli głównej:

  • rydze smażone z cebula i czosnkiem
  • rydze w sosie śmietanowym z makaronem
  • rydze po cygańsku


Zostawiam Ci link do tego odcinka, zobacz co ciekawego jeszcze mówiliśmy o rydzach:



Komentarze