Zupa krem z cukinii

jasno-zielona-zupa-w-misce
 
Sezon na cukinię ciągle w pełni. Cieszy mnie to niezmiernie, bo bardzo lubię to zielone warzywo. A ponieważ jest warzywem bardzo delikatnym, to idealnie sprawdzi się nam w wielu daniach i wspaniale skomponuje w innymi składnikami.
Tym razem przygotowałam z cukinii zupę krem. Poza cukinią nie dodawałam do niej innych warzyw, żeby ją zagęścić. Jest tylko przesmażona cebula, a dla podkreślenia aksamitności zupy śmietankowy topiony serek. Powiem Wam, że wyszło pysznie. Zupę podałam z fetą, ale idealnie będzie też pasował kozi ser. Ważne, żeby ser nie był mdły.
 
Zupa krem z  cukinii

Zupa krem z  cukinii

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1000 g młodej cukinii
  • 700 ml bulionu
  • 1 duża cebula
  • 1 topiony podłużny serek
  • 200 g śmietany 18%
  • masło do smażenia 
  • sól
  • pieprz
  • ser feta lub kozi
  • świeże zioła

 

Wykonanie:

Cebule szklimy na rozgrzanym maśle. Do garnka wkładamy pokrojoną na małe kawałki cukinię, przeszkloną cebulę, serek topiony i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości warzyw. Zupę dokładnie blendujemy. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do garnka, przyprawiamy.  Podajemy z pokruszonym serem i świeżymi ziołami.



Komentarze