8/20/2020

Pieczony placek z cukinii

placek-z-zielona-cukinia-i-serem 
 
Według mnie cukinia to zielona królowa lata 💚💚💚. Też tak uważacie? To pyszne i zdrowe warzywo daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Jest bardzo delikatne  w smaku, więc można je przyrządzać na wiele sposobów: smażyć, gotować, zapiekać. Pysznie smakuje zarówno w daniach wytrawnych, jak i w  tych słodkich.
Dziś zapraszam Was na rewelacyjny pieczony placek z cukinii. Jest pyszny i na ciepło i na zimno. Jego rodowód wywodzi się z Włoch, gdzie podawany jest także na słodko. Moja wersja jest  wytrawna, ale następnym razem upiekę tę słodką, bo bardzo mnie ona intryguje.
Pieczony placek z cukinii


Placek z cukinii

Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
  • 300 g młodej cukinii
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 120 ml mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól
  • pieprz 
  • listki bazylii
  • pomidorki



Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Cukinie kroimy w cienkie plasterki i odstawiamy na godzinę. Jeśli puści wodę, odciskamy ją.
W misce mieszamy jajka, mąkę, masło, parmezan i mleko. Dodajemy plasterki cukinii, pokrojone listki bazylii,  solimy oraz pieprzymy.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Przed podaniem posypujemy parmezanem.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza