Sernik na zimno z brzoskwinią

białe ciasto z żółtymi kawałkami brzoskwini
Sernik na zimno z brzoskwinią
 

Sernik na zimno z brzoskwinią

Serniki na zimo, to desery, które królują na naszych stołach szczególnie latem.  U nas w domu pojawiają się bardzo często, bo są proste do przygotowania, do ich zrobienia nie muszę włączać piekarnika, pięknie i kolorowo prezentują na się na stole i co jest najważniejsze, zawsze wszystkim smakują.

A ponieważ są łatwe do przygotowania, to do pomocy możemy zachęcić również nasze dzieci. Na pewno z chęcią pomogą nam przy mieszaniu masy lub przy dekorowaniu sernika. Tak spędzony czas wspólnie w kuchni jest bezcenny.


Inne przepisy na serniki na zimno na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne proste do wykonania przepisy na pyszne serniki na zimno. Wybierz ten, który Cię zainteresuje, a potem kliknij w wybrany przez Ciebie link poniżej:



Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


biały sernik z żółtą warstwą na górze


Sernik na zimno z brzoskwinią

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Proporcje na formę o średnicy 19 cm
Składniki
Spód:
  • 100 g podłużnych biszkoptów

Warstwa serowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 125 g mascarpone
  • 7 czubatych łyżek cukru pudru
  • sok  z  1/2 cytryny
  • 200 ml kremówki 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny*
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (odłóż dwie połówki do dekoracji)

*Żelatyny mogą mieć różną moc, sprawdź na opakowaniu ile musisz jej użyć na kg masy.

Warstwa wierzchnia

  • 1 cytrynowa galaretka
  • 400 ml wrzątku
  • borówki amerykańskie do dekoracji


Wykonanie

  • Spód formy wyłóż biszkoptami.
  • Żelatynę wsyp do szklanki i zalej ją zimną wodą. Odstaw na 10 minut, po czym bardzo delikatnie podgrzej ją w mikrofali, trwa to kilkanaście sekund. Żelatyna nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące.
  • Brzoskwinie odcedź z syropu, odłóż dwie połówki do dekoracji, a resztę pokrój w grubą kostkę.
  • Do miski włóż ser i mascarpone, dodaj cukier i wlej sok z cytryny.
  • Przy pomocy miksera ubij na puszystą masę.
  • W drugiej misce ubij na sztywno kremówkę.
  • Przełóż ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  • Do szklanki z żelatyną włóż łyżkę masy sernikowej i wymieszaj.
  • Wlewaj żelatynę cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując.
  • Dodaj pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do formy z biszkoptami i wyrównaj.
  • Wstaw sernik do stężenia do lodówki.
  • Cytrynową galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Następnie wylej ją na sernik.
  • Dwie połówki brzoskwiń pokrój w plasterki.
  • Udekoruj nimi wierzch sernika, ułóż także borówki amerykańskie.
  • Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.


kawałek białego sernik na zielonym talerzu
Sernik na zimno z brzoskwinią

Komentarze