Syrop słony karmel

Syrop słony karmel
 

Syrop słony karmel, to rewelacyjna nowa wersja tradycyjnego karmelu. Muszę przyznać, że kiedy pierwszy raz usłyszałam te nazwę, podeszłam do tego bardzo sceptycznie. Słone i słodkie? To nie może być dobre... a jednak!  Ta odrobina soli nadaje słodyczy niesamowity smak i bardzo bardzo delikatnie ją przełamuje.

Pierwszy raz tego połączenia spróbowałam w lodach i od razu przepadłam. Jakie one były dobre! Potem były kremy do ciast i do deserów, a potem postanowiłam zrobić solony karmel w domu, tu znajdziesz przepis  → solony karmel. Kolejną pozycją był → likier słony karmel. Jak raz spróbujesz takiego domowego, już żaden inny nie będzie Ci smakował. 

Gęstość i kolor syropu jest zależny od dwóch rzeczy:

  • od tego jak bardzo skarmelizujesz cukier
  • od tego jak bardzo odparujesz wodę z syropu

Ważne jest też, aby karmel się nie przypalił, będzie wtedy niestety gorzki. Przy jego przygotowywaniu warto mieć trochę cierpliwości i pamiętać o tym, że przy wlewaniu wody może pryskać. Trzeba uważać, żeby się nie poparzyć.


Inne przepisy na domowe syropy

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne syropy:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Syrop słony karmel

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g cukru
  • 250 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka płatków soli


Wykonanie

  • Do szerokiego garnka wlej 1/2 szklanki wody i dodaj 220 g cukru.
  • Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, wtedy zwiększ ogień i gotuj, aż cukier zacznie ciemnieć. Pilnuj, aby cukier się nie przypalił.
  • Zdejmij garnek z kuchenki i wlewaj małymi partiami pozostała wodę, cały czas mieszając. Uwaga! Na początku cukier będzie pryskał.
  • Ustaw garnek znowu na kuchence na średnim ogniu, dokładnie rozmieszaj karmel i wsyp pozostały cukier, wlej sok z cytryny.
  • Gotuj przez ok. 15 minut. Pamiętaj, że po wystygnięciu karmel trochę zgęstnieje.
  • Na koniec dodaj sól i wymieszaj.
  • Przechowuj w suchym słoiku lub butelce.



Komentarze

Prześlij komentarz