Sos żurawinowy z winem

ciemno czerwony mus w szkalnej szklance
Sos żurawinowy

Sos żurawinowy z winem, to pyszny i aromatyczny dodatek do całego mnóstwa potraw. Ja najbardziej lubię go łączyć z różnego rodzaju daniami mięsnymi. Żurawina idealnie pasuje do pieczonych mięs na zimno i do pasztetów. Ten sos można też dodawać do dań na gorąco, czyli na przykład  pieczonego drobiu lub wieprzowiny. Możesz go dodać do pieczenia lub serwować jako osobny dodatek.

Do sosu możesz też użyć mrożonej żurawiny. Możesz ją wtedy taką zamrożoną zalać woda, tylko nieco mniejszą ilością, bo mrożone owoce puszcza więcej wody, niż te świeże. Gęstość sosu też zależy od Twoich upodobań, jeśli wolisz, żeby sos był bardziej gesty, pogotuj go nieco dłużej, wtedy płyn lepiej odparuje.


Inne przepisy z żurawiną na blogu

Na blogu są też inne przepisy z żurawiną w roli głównej:

 


ciemny sos z żurawiny z pomarańczą


Sos żurawinowy z winem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 300 g świeżej żurawiny
  • 200 ml wody
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonowej
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej - przepis → mielona skórka pomarańczowa

 

Wykonanie

  • Do garnuszka wlej wodę, wino, dodaj cukier i przyprawy.
  • Doprowadź do zagotowania, a następnie wrzuć żurawinę.
  • Garnek przykryj, ponieważ żurawina może strzelać.
  • Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
  • Z sosu wyjmij goździki i cynamon.
  • Gorący sos przełóż do słoika i zakręć.

 


Komentarze