Żurawina z gruszką na zimę

czerwone-kulki-owocowe-w-garnku

Muszę przyznać, że nie wyobrażam sobie świątecznego indyka czy też pasztetu bez domowej żurawiny.  W domu lubimy  ją, tak samo jak borówkę, czyli brusznicę. Przygotowanie takiej pysznej konfitury jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Ja z reguły robię ją w dwóch wersjach: samą, bez żadnych dodatków oraz z gruszką. Jeśli wolisz, zamiast gruszki można też oddać jabłko.

Żurawina z gruszką idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, czy to na zimno czy też na gorąco. Idealnie komponuje się z dziczyzną. Pysznie smakuje nie tylko jako dodatek, ale może też być dodawana do gotowania czy pieczenia. Na przykład glazura z żurawiny nadaje pieczonemu drobiowy rewelacyjny smak, a skórka przypieka się na chrupiąco.


Żurawina z gruszką na zimę


Żurawina z gruszką na zimę

 Czas przygotowania: 45 minut

Proporcje na 3 słoiki o poj. 500 m i 1 o poj. 330 ml

Składniki:

  • 1000 g żurawiny
  • 600 g cukru
  • 500 g twardych gruszek

 

 

 Wykonanie

  • Świeżą żurawinę wrzuć do garnka, sparz wrzątkiem i odcedź.
  • Owoce wrzuć do szerokiego płaskiego rondla, dodaj 500 g cukru i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Owoce puszczą sok i będą strzelać.
  • Wtedy zdejmij pokrywkę i zwiększ nieco ogień. Gotuj przez około 30 minut, aż płyn lekko odparuje.
  • Gruszki umyj, podziel na ósemki, wytnij gniazdka nasienne.
  • W małym garnku zagotuj 250 ml wody z dodatkiem pozostałego cukru (100g). Włóż do syropu gruszki i gotuj przez 2 minuty.
  • Gruszki odcedź i przełóż do żurawiny. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Gorące owoce wkładaj do wyparzonych słoików, zostawiając na górze ok 1 cm. wolnego miejsca. Mocno dokręć i odstaw do góry nogami na blacie, przykryj ścieżeczką.

 

 

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *