Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami

kawałki warzyw w misce z kolorowymi pomidorkami i zieloną natką
Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami

 

Ziemniaczana sałatką z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami to pyszna propozycja, która sprawdzi się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia lub lekka kolacja. Przepis jest banalnie prosty i łatwy do przygotowania. 

Sałatkę można też podać na ciepło, będzie wtedy sycącym bezmięsnym obiadem. Jestem pewna, że będzie smakować nie tylko wegetarianom. Oczywiście będzie też wspaniałym dodatkiem do grillowanych mięs.

 

Sałatkowe przepisy na blogu

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na sałatki ziemniaczane w różnych odsłonach:

 


kolorowe warzywa w kawałkach w brązowej misce
 

Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g małych ziemniaków
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mała cebula
  • kawałek fety
  •  2 garści pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki

Sos:

  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy 
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Ziemniaki umyj. Z fasolki odetnij końcówki, warzywa ugotuj na parze. Następnie pokrój je na mniejsze części.
  • Cebulę pokrój w piórka, fetę pokrusz, a pomidorki przekrój na pół. Natkę posiekaj.
  • Ząbek przeciśnij przez praskę. W szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos.
  • Do miski wrzuć ziemniaki, fasolkę, cebulę, pomidorki, fetę i natkę. 
  • Wlej sos i dokładnie wymieszaj składniki.


Komentarze