Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami

kawalki-warzyw-i-ryby-w-misce

Czas wejść w karnawałowy czas. To czas pysznego jedzenia i rozpusty 😉.  Na domówkach i imprezach rządzą sałatki, robimy je w różnych odsłonach i konfiguracjach. Na moim stole zawsze pojawiają się klasyczne i sprawdzone połączenia, ale staram się tez przemycić coś nowego.

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami to właśnie taka nowość w moim menu. Może to też być taki sposób na niemarnowanie jedzenia po świętach i wykorzystania resztek śledzi czy grzybków. Wszystkie te składniki pysznie się ze sobą komponują. Sałatkę można zrobić dzień wcześniej, żeby smaki się fajnie przegryzły.

 

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami

 

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 słoik marynowanych podgrzybków (ok. 300 g)
  • 3 płaty śledziowe marynowane
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 łyżeczka musztardy
  •  3-4 łyżki oliwy EV
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 
 
 
 
Wykonanie
  • Ziemniaki obierz ze skórki i [pokrój w plasterki, filety śledziowe w wąskie dzwonka, cebulę natomiast w piórka. 
  • Grzyby odcedź na sitku i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki, śledzie, cebulę i grzyby przełóż do miski.
  • W szklance wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. 
  • Sos wymieszaj ze składnikami sałatki i posyp posiekaną natką pietruszki.



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *