Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli - wersja szybka

okragle-ciasto-z-pomaranczami
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli - wersja szybka
 

Jak co roku, tradycji musi się stać zadość, czyli pora na roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli. To drożdżowe puchate ciasto z pomarańczowym aromatem. Ciasto można też przekroić na pół i wypełnić bitą śmietaną.

Z podanych proporcji można przygotować jedno duże ciasto lub dwa mniejsze, ja zrobiłam dwa roscony. A na moim Ig jest filmik z przygotowania ciasta https://www.instagram.com/p/CnBlkwrLcU1/

Tym razem upiekłam je w wersji bez zaczynu, skraca to zdecydowanie czas robienia ciasta. Tutaj natomiast jest wersja tego ciasta na zaczynie → roscón de Reyes Magos.

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


Roscón de Reyes Magos


Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli - wersja szybka

Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania

Składniki

Ciasto:

  • 580 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 25 g drożdży 
  • 180 ml letniego mleka 
  • 120 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 80 g miękkiego masła
  • starta skórka z pomarańczy, u mnie suszona
  • starta skórka z cytryny
  • 3 łyżki wody pomarańczowej*
  • 1 jajko do pomalowania ciasta

Dodatkowo do ozdoby:

  • plasterki pomarańczy 
  • kandyzowane skórki
  • cukier kryształ
  • płatki migdałów

* wodę można zastąpić 1 łyżeczką aromatu pomarańczowego



Wykonanie

  • W szklance wymieszaj mleko z pokruszonymi drożdżami.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, zrób dołek i wlej mleko z drożdżami. Miskę przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie do miski dodaj pozostałe składniki ciasta. Wymieszaj drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą przełóż na blat i dalej wyrabiaj ręcznie przez 5 minut. Ciasto będzie się kleiło, ale po 2-3 minutach zacznie się robić elastyczne.
  • Uformuj kulę, włóż do naoliwionej miski, przykryj folią i odstaw na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyjmij ciasto na blat, odgazuj i wyrabiaj przez minutę. Zostaw na 10 minut, po czym zgniataj przez minutę. Powtórz tę czynność dwukrotnie.
  • Po ostatnich 10 minutach odpoczynku spłaszcz lekko kulę, w środek wbij palec, żeby uformować dziurkę. Okręcaj ciasto wokół palca, uważając, aby się nie rozerwało. Dziurka powinna być spora, bo ciasto mocno urośnie.
  • Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj i przykryj folią. Odstaw do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  • Ciasto pomaluj rozkłóconym jajkiem i udekoruj.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 30 minut.


 

Komentarze