Sałatka ziemniaczana z figami i fetą

Sałatka ziemniaczana z figami i fetą

 

Dziś zapraszam Cię po kolejny przepis na sałatkę z ziemniakami w roli głównej. I tak się zastanawiam, czy patrząc na zdjęcie nie zastanawiasz się czy aby nie pomyliłam składników? A ja Ci odpowiem, że z pewnością nie, choć na pierwszy rzut oka, to połączenie wydaje  się być dziwne. Z resztą podobna sytuacja była z sałatką z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką. To połączenie również wydawało się mocno zaskakujące, ale przecież dobrze, wiesz, że ja lubię eksperymentować w kuchni.

I właśnie takim eksperymentem jest sałatka ziemniaczana z figami i fetą. Do tego dressing z dodatkiem miodu i świeżego tymianku i jest pysznie. Ugotowany na parze ziemniak może być bazą do wielu sałatek, choć przyjęło się, że nie dodajemy do niego owoców. Ja postanowiłam nieco złamać tę zasadę i dlatego eksperymentuję.

Mam nadzieję, że i Ciebie do tego zachęcę 💓.


Sałatka ziemniaczana z figami i fetą

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 700 g ugotowanych na parze małych ziemniaków
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • plaster fety
  • 2 dojrzałe figi
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek


 

Wykonanie

  • Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w plasterki.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka, figi w ósemki, a fetę pokrusz.
  • W szklance wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, miodem, sola i pieprzem.
  • W misce ułóż kolejno ziemniaki, cebulę, figi i fetę.
  • Następnie polej wszystko sosem, a na koniec posyp listkami świeżego tymianku.

 


Komentarze