Wolno pieczone pomidory z tymiankiem

połówki pieczonych pomidorów
Wolno pieczone pomidory z tymiankiem

 

Sezon na świeże pomidory niestety się powoli kończy, dlatego to ostatni moment, żeby je wykorzystać w kuchni. Wolno pieczone pomidory z tymiankiem, to moje ulubione danie, które zawsze przygotowuję z podłużnych mięsistych pomidorów. Na blogu jest też inny przepis, bardziej klasyczny → pieczone pomidory.

Upieczone pomidory możesz wykorzystać np. do przygotowania sosu do makaronu, kłaść je na kanapki czy grzanki, wymieszać z twarogiem lub zrobić z nich obłędną zupę krem. Ich smak jest niesamowity, a cytryna i tymianek podbijają ich aromat.

Gdy pomidory lekko przestygną możesz zdjąć z nich skórę, włożyć do pojemnika i zalać niewielką ilością oliwy. Takie pomidory można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Ja część świeżo upieczonych pomidorów również mrożę w niewielkich w porcjach w woreczkach foliowych.


Wolno pieczone pomidory z tymiankiem

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:

  • 2 kg  podłużnych polnych pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • starta skórka z cytryny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz


pomidory posypane świeżym tymiankiem


Wykonanie

  • Pomidory przekrój wzdłuż na pół.
  • Ułóż je przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Główkę czosnku przekrój na pół, ułóż na pomidorach.
  • Warzywa skrop delikatnie oliwą, posyp cukrem, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Na koniec ułóż świeży tymianek.
  • Pomidory piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez godzinę, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 80 minut.
  • Moje pomidory były bardzo duże, więc piekłam je nieco dłużej.


pomidory w metalowej blaszce


Komentarze