Ajvar, pasta paprykowa

czerwona pasta warzywna w białej misce
Ajvar, pasta z warzyw


Ajvar, pasta z warzyw, to pyszny i zdrowy pomysł na danie składające się z pieczonych warzyw. Wywodzi się ono z krajów bałkańskich i podawane jest tam głównie do grillowanych mięs. Zdecydowanie może zastąpić ketchup lub musztardę. Równie pysznie smakuje jako pasta do kanapek, grzanek czy tostów. Będzie też idealnym dodatkiem do różnego rodzaju wędlin czy pieczonych mięs.

Pastę możemy jeść na bieżąco, lub też zamknąć ją na zimę do słoików. W takim wypadku słoiki należy wypełnić gorącą pastą, dokładnie zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut, od momentu zagotowania się wody.

Na mim Ig znajdziesz filmik z jej przygotowania → https://www.instagram.com/p/CyfWKS7M4rP/

 

Przepisy na inne pasty na blogu 

Na blogu znajdziesz także inne pomysły na warzywne pasty:

 

Kulinarne inspiracje na Facebooku

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
 

 

 

Ajvar, pasta z warzyw

Czas przygotowania: 60 minut

 Składniki:

  • 1000 g czerwonej papryki
  • ok. 300 g bakłażana
  • 2 cebule
  • mała główka czosnku 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

 

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. 
  • Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój ją na mniejsze kawałki. Bakłażana  pokrój w plastry, główkę czosnku na pół, a cebulę w ćwiartki.
  • Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Po upieczeniu warzywa włóż albo do torebki foliowej albo do miski, którą przykryjesz. Odstaw na 15 minut.  
  • Po tym czasie z papryki zdejmij skórkę.
  • Warzywa włóż do miski i zblenduj.
  • Dodaj przyprawy i wymieszaj.
     
     
     
     

Komentarze