Pesto z brokuła

zielona-pasta-w-niebieskiej-misce

Uwielbiam pesto i robię je w różnych odmianach. Na blogu znajdziesz pesto z kolendry, pesto dyniowe, lub z natki pietruszki i orzeszków piniowych. Dziś do ich grona dołącza pesto z brokuła. Jakie ono jest dobre! Możemy je jeść, jako pastę do chleba lub jako dodatek do makaronu na przykład. Do tego odrobina oliwy, świeżo starty parmezan i pyszny obiad gotowy.

 

Pesto z brokula

 

Pesto z brokuła

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek  
  • 2 łyżki ziarenek ze słonecznika
  • sól
  • pieprz


 

Wykonanie

  • Brokuła podziel na różyczki.
  • Gotuj je na parze przez 2 minuty, lub zblanszuj, czyli zalej wrzątkiem i odcedź po 2 minutach. 
  • Przelej zimna wodą.
  • Brokuła włóż do miski, dodaj oliwę, pokrojony czosnek i ziarenka słonecznika.
  • Wszystko dokładnie zblenduj. Jeśli pesto będzie za suche, dodaj więcej oliwy.
  • Na koniec pastę przypraw.

 

 

Komentarze