Wegańskie curry z kalafiorem

kolorowe-warzywa-w-misce
 

Aromatyczne i rozgrzewające curry, to zawsze pyszny pomysł na obiad jednogarnkowy. Dziś mam dla Ciebie jego wersję, ale bez mięsa. Warzywne curry z kalafiorem jest sycące, a w środku oprócz kalafiora znajdziesz ciecierzycę, ananasa, pieczarki, szpinak i pomidorki. Wszystkie te składniki tworzą pyszną całość.

Do mojego dania dodałam zieloną pastę curry, ale będzie pasowała tu także każda inna, i żółta i czerwona. Wszystko zależy od tego jaką ostrość lubisz Ty lub Twoi domownicy 💓.


Warzywne curry z kalafiorem

 

Wegańskie curry z kalafiorem

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka pasty curry (u mnie zielonej)
  •  kilka koktajlowych pomidorków
  • 1 puszka 400 g mleka kokosowego
  • 1 puszka 400 g ciecierzycy 
  • 3 plastry ananasa
  • 2 garści listków szpinaku 




Wykonanie

  • Kalafiora pokrój w plastry, posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem i połóż na patelni grillowej. Gdy pojawią się na nich brązowe paski, przełóż na drugą stronę.
  • Czosnek, szalotkę i imbir drobno posiekaj. Przesmaż na rozgrzanej patelni z oliwą i przełóż do rondla.
  • Dodaj mleczko koksowe, odsączoną ciecierzycę, ananasa pokrojonego w kostkę i pokrojone w ćwiartki pomidorki.
  • Pogotuj 2 minuty i dorzuć szpinak, wymieszaj. Dopraw solą.
  • Na koniec dodaj zgrillowanego kalafiora. Zwiększ ogień, aż wszystko się zagotuje. Gotujemy dosłownie chwilę, aby kalafior został al dente.

 

 

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *