Pierniczki z ciasta dojrzewającego

 
brązowe pierniczki w drewnianej skrzynce
Pierniczki z ciasta dojrzewającego


Jeszcze rzutem na taśmę zostawiam Ci przepis na pierniczki z ciasta dojrzewającego. To pyszny sposób na wykorzystanie wcześniej przygotowanego ciasta → ciasta na piernik staropolski dojrzewający. Ja zawsze odcinam kawałek tego ciasta przed pieczeniem piernika i wykrawam z niego pierniczki.

Ciasto na pierniczki można też zrobić wcześniej i pozwolić mu dojrzewać przez minimum dwa tygodnie.

Tym razem udekorowałam je czekoladową polewą, ale możesz również użyć innej polewy lub lukru. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde - powiem Ci, że ja uwielbiam właśnie takie - dlatego trzymam je w pudełku same, natomiast, jeśli chcesz, żeby zmiękły, włóż do pudelka kawałek jabłka.

Na blogu znajdziesz także inne pierniczkowe inspiracje, np.



 
 
 
 

Pierniczki z ciasta dojrzewającego

Czas przygotowania: 120 minut + czas dojrzewania
Składniki:
  • 250 g miodu
  • 1/2 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika lub 1,5 torebki "sklepowej" przyprawy do piernika. Kupując gotową mieszankę przypraw warto przeczytać jej skład, gdyż w w większości jej głównym  składnikiem jest mąką pszenna.
     
     
 Polewa czekoladowa 
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 90 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • posypka cukrowa

Wykonanie:

  • W garnuszku umieść cukier, miód i masło. 
  • Na wolnym ogniu, uważając, aby się nam nie przypaliło, podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
  • Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, wylej na nią gorącą masę. Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrób. 
  • W mleku rozpuść sól, sodę oczyszczoną, dodaj przyprawy i wlej do ciasta. Wbij jajka. 
  • Wszystko wyrób na gładkie ciasto.
  • Tak wyrobione ciasto przełóż do szklanej lub ceramicznej misy, zakryj ściereczką i folią spożywczą. Schowaj w zimne miejsce (do piwnicy bądź lodówki)  na 4-6 tygodni. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.
  • Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki ciasta i cienko wałkujemy na blacie oprószonym mąką. 
  • Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut, aż ciasteczka się lekko przyrumienią.
  • Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce. 
  • Składniki na polewę umieść z garnuszku. Następnie podgrzewaj, aż składniki się połączą. Odstaw do przestudzenia.
  • Na koniec dekoruj pierniczki gęstniejącą polewą i posyp posypką.
 
 
 
pierniczki z czekoladową polewą


Komentarze