Nalewka agrest i czarna porzeczka


ciemny-plyn-w-kieliszku


Lato to czas domowych nalewek. Bardzo lubię je nastawiać, bo w ogródku mam kilka owocowych krzaczków i drzewek, między innymi różne agresty, porzeczki i wiśnie. Część owoców mrożę na zimę, a część zamykam właśnie w butelkach.
Robiłam już nalewkę z agrestu z imbiremnalewkę z czerwonej porzeczki i z czarnej porzeczki. Teraz przyszła pora na mały miks, czyli połączenie agrestu i czarnej porzeczki. Bardzo lubię te owoce za ich wspaniały, charakterystyczny smak i zapach i postanowiłam je połączyć.
Powiem Wam, że nalewka agrest i czarna porzeczka wyszła rewelacyjna. Na 100% zagości w moim domowym barku na stałe.

Nalewka agrest i czarna porzeczka


Nalewka agrest i czarna porzeczka

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 250 g czarnej porzeczki
  • 250 g agrestu
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml spirytusu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

 


Wykonanie

Owoce myjemy, usuwamy szypułki, wkładamy do słoja, dodajemy cukier i zalewamy alkoholem. 
Owoce trzymamy w słoju przez 30 dni na blacie lub parapecie i mniej więcej raz na dwa dni  potrząsamy słoikiem. 
Po upływie miesiąca zlewamy płyn do butelki i dokładnie zamykamy. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy w słoju na 14 dni. Owoce często mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Możemy także nieco rozgnieść owoce, żeby puściły więcej soku.
Po tym czasie zlewamy sok i mieszamy go ze zlanym uprzednio alkoholem. Dokładnie mieszamy i ewentualnie dosładzamy miodem. Odstawiamy na kolejne dwa tygodnie i wtedy nalewkę filtrujemy, butelkujemy i odstawiamy na kilka miesięcy, aby dojrzała. 

 
 
 
 




Komentarze

  1. Coś czuję, że to musi być pyszne ! Lubię nalewki własnej roboty. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy słoj musi byc zamknięty od samego początku?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz