7/04/2019

Nalewka z czarnej porzeczki

ciemny-plyn-w-kieliszku

Już jest! Na krzaczkach, na straganach i u przydrożnych sprzedawców. Czarna porzeczka już dojrzała i kusi nas swoim smakiem i aromatem. To jedne z moich ukochanych letnich owoców. Są pyszne i bardzo zdrowe - poniżej poczytacie także co nieco o ich właściwościach.
Przepis znalazłam u uroczej Asi z bloga Odczaruj gary.  Moja nalewka dojrzewała ponad sześć miesięcy, jest półwytrawna, nie dosładzałam jej już miodem. Naleweczka wyszła boska, zobaczcie jaki ma piękny kolorek.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy z  tymi owocami w roli głównej


    Co skrywają w sobie czarne porzeczki ?
    Na koniec warto wspomnieć o wartościach jakie posiadają te kwaskowe owocowe kuleczki.  Czarne porzeczki wyróżniają się dużą zawartością antocyjanów i polifenoli - czyli antyoksydantówa także błonnika pokarmowego. Te owoce to także bomba witaminy C - w 100 gramach dostarczają aż 181 miligramów tej witaminy,  ilość ta pokrywa aż 241% naszego dziennego zapotrzebowania.
    Obecne w czarnej porzeczce flawonoidy wpływają na usuwanie z organizmów groźnych toksyn i substancji mogących podnieść ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów. Te same związki wpływają na opóźnienie procesu starzenia i poziom cholesterolu we krwi. Antocyjany działają antybakteryjnie, a rutyna, nie dość, że ułatwia przyswajane witaminy C, ma korzystne działanie na naczynia krwionośne.

    Wartości odżywcze czarnej porzeczki (w 100 g)
    • Kalorie (wartość energetyczna)  63 kcal / 264 kJ 
    • Białko  1,40 g   
    • Tłuszcz ogółem 0,41 g  
    • Kwasy tłuszczowe nasycone 0,034 g     
    • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,058 g   
    • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,179 g    
    • Kwasy tłuszczowe omega-3 0,072 g
    • Kwasy tłuszczowe omega-6 0,107 g
    • Węglowodany  15,38 g 
    • Błonnik pokarmowy 7,9 g
    • Witamina A 230 I.U.
    • Witamina E 1 mg
    • Witamina C 181 mg
    • Witamina B1 0,050 mg  
    • Witamina B2 0,050 mg  
    • Witamina B3 (PP) 0,300 mg        
    • Witamina B6 0,066 mg  
    • Wapń    55 mg   
    • Żelazo   1,54 mg               
    • Magnez  24 mg
    • Fosfor   59 mg   
    • Potas    322 mg
    • Sód        2 mg  
    ---------------------------------------------------------------

    Nalewka z czarnej porzeczki
    Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

    Składniki:
    • 1000 czarnej porzeczki
    • 500 ml wódki
    • 500 ml spirytusu
    • 500 g brązowego cukru
    • opcjonalnie miód do dosłodzenia



    Wykonanie:
    Owoce myjemy, usuwamy szypułki. Porzeczki wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. 
    Owoce trzymamy w słoju przez 30 dni na blacie kuchennym lub parapecie i raz na dwa dni  potrząsamy  słojem, tak aby wszystko się  wymieszało. Po tym czasie zlewamy płyn do butelki i szczelniej zamykamy. Natomiast owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy je w słoju przez kolejne 10-14 dni. Owoce często mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Porzeczki możemy także delikatnie rozgnieść.
    Po mniej więcej 2 tygodniach zlewamy sok, który powstał w słoju z owocami i mieszamy go ze  wcześniej zlanym alkoholem. Dokładnie mieszamy i ewentualnie dosładzamy miodem. Odstawiamy na kolejne dwa tygodnie i wtedy nalewkę filtrujemy, butelkujemy i odstawiamy, aby dojrzała. 
    Owoce, które zostały wyjadamy  ze słoika jak leci 😀 - uwaga na procenty -, dodajemy do lodów albo zasypujemy  około 500 g cukru. Gdy puszczą sok uzyskamy porzeczkowy likier, który filtrujemy i  zlewamy do butelek.




    Print Friendly and PDF

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz