12/28/2019

Makowiec japoński z jabłkiem

brazowe-ciasto-widok-z-gory

Nie wiedzieć czemu, do tej pory jakoś nie bardzo lubiłam się z makiem. Na blogu nie ma ani jednego przepisu z jego wykorzystaniem, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz, czyli lepiej późno, niż wcale 😃. U Karoliny z bloga Cake Caprice wypatrzyłam przepis na makowiec japoński i postanowiłam go upiec. Wyszedł pyszny, dodałam do niego jeszcze trochę bakalii. Wykorzystałam też gotową masę makową z puszki - pamiętajcie, aby sprawdzać zawartość masy na opakowaniu i wybierać tę, która ma najkrótszy skład,  mało cukru i dużo maku.

Na blogu znajdziecie też inne świąteczne słodkie inspiracje:


Makowiec japoński z jabłkiem
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm
Składniki:

  • 110 g miękkiego masła 
  • 50 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 425 g gotowej masy makowej z puszki
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko 
  • 2 garści rodzynek namoczonych w rumie
  • 1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:
Masło ucieramy z  cukrem na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek.  Dodajemy po jednym żółtku do masy maślanej, ciągle miksując. 
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kaszę, mąkę, proszek, jabłko, rodzynki, skórkę pomarańczową i masę makową. Dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajmy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na termoobiegu przez około 45 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz