12/21/2018

Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami

swiateczne-czekoladowe-ciasto-z-orzechami

Coraz bliżej święta, więc wszyscy szukamy nowych pomysłów i kulinarnych inspiracji. A ponieważ uwielbiam Was inspirować - nie tylko świątecznie - więc dziś podrzucam Wam pomysł na bardzo fajne korzenne ciasto, do którego przygotowania użyłam jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. Ciasta jogurtowe są bardzo delikatne, wilgotne i nieco mniej kaloryczne, niż to tradycyjne, bo dodajemy do nich mniejszą ilość tłuszczu.





Zwracam dużą uwagę na skład produktów i zawsze czytam ich etykiety. Ten jogurt jest idealny: zawiera mleko, białka mleka i żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobaccillus acidophilus i Bifidobacterium lactis i nic więcej. Przy okazji warto wspomnieć, że bakterie te zwiększają poziom naturalnie występujących, korzystnych bakterii w organizmie, które wspomagają trawienie. Korzystnie wpływają na florę jelitową. Poprawiają komfort trawienny, pomagają utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach i usprawnić funkcje przewodu pokarmowego, a także normalizują perystaltykę jelit. Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma jest produktem niskokalorycznym,  100 gramów zwiera tylko 49 kcal. Charakteryzuje się też wysoką zawartością białka, w 100 gramach jest go aż 5 gramów. Poza tym jogurt Bakoma idealnie nadaje się do ciasta, bo jest gęsty, kremowy i ma łagodny smak. Nada także ciastu lekkości.
W lodówce miałam opakowanie 390 g, do ciasta zużyłam 150 g, a resztę, ponieważ nie lubię nic marnować, zużyłam do przygotowania pysznej domowej pasty rybnej, przygotowanej na bazie twarogu, makreli i naturalnego jogurtu właśnie. Was także zachęcam do tego, aby planować dania tak, aby można było wykorzystać cały otwarty produkt.



Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami
Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 90 g oleju
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
  • garść moreli
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek królewskich
Polewa czekoladowa
  • 50 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 3 łyżki  mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
Do dekoracji:
  • płatki migdałów
  • orzechy
  • posypka cukrowa



                  Wykonanie:
                  Mąkę przesiewamy z kakao, przyprawami, sodą i proszkiem. Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie  mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. 
                  Morele kroimy w paski. Wszystkie bakalie wrzucamy do ciasta, mieszamy, aby się równomiernie rozprowadziły.
                  Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułkę i wylewamy na nią ciasto.
                  Ciasto pieczemy przez około 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
                  Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie zimne, delikatnie wyjmujemy je z formy i przygotowujemy polewę.
                  W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa. 
                  Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Polewą oblewamy ciasto i dekorujemy płatkami, orzechami i posypką.




                  Print Friendly and PDF

                  Brak komentarzy:

                  Prześlij komentarz