Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami

swiateczne-czekoladowe-ciasto-z-orzechami

Coraz bliżej święta, więc wszyscy szukamy nowych pomysłów i kulinarnych inspiracji. A ponieważ uwielbiam Was inspirować - nie tylko świątecznie - więc dziś podrzucam Wam pomysł na bardzo fajne korzenne ciasto, do którego przygotowania użyłam jogurtu naturalnego gęstego. Ciasta jogurtowe są bardzo delikatne, wilgotne i nieco mniej kaloryczne, niż to tradycyjne, bo dodajemy do nich mniejszą ilość tłuszczu.





Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami
Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g naturalnego gęstego jogurtu
  • 90 g oleju
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
  • garść moreli
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek królewskich
Polewa czekoladowa
  • 50 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 3 łyżki  mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
Do dekoracji:
  • płatki migdałów
  • orzechy
  • posypka cukrowa


                  Wykonanie:
                  Mąkę przesiewamy z kakao, przyprawami, sodą i proszkiem. Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie  mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. 
                  Morele kroimy w paski. Wszystkie bakalie wrzucamy do ciasta, mieszamy, aby się równomiernie rozprowadziły.
                  Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułkę i wylewamy na nią ciasto.
                  Ciasto pieczemy przez około 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
                  Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie zimne, delikatnie wyjmujemy je z formy i przygotowujemy polewę.
                  W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa. 
                  Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Polewą oblewamy ciasto i dekorujemy płatkami, orzechami i posypką.




                  Komentarze