1/06/2019

Łatwy sernik piernikowy


Mamy jeszcze początek stycznia, a na dodatek święto Trzech Króli, więc myślę, że przepis na ten boski sernik piernikowy nie będzie wielkim faux paux, tym bardziej, ze sernik jest obłędny. Został przygotowany na chrupiącym spodzie z koksowych ciasteczek z korzennym aromatem, w środku mamy delikatną masę na bazie białego sera i ricotty, a na wierzchu śmietankowa polewa z piernikowym aromatem. Na dodatek składniki na sernik wystarczy tylko wymieszać i już, a spód jest zrobiony z gotowych ciasteczek. Robi się go na prawdę bardzo szybko i prosto.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na serniki:





Łatwy sernik piernikowy
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki
Spód ciasta:

  • 170 g ciastek owsianych
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

Masa serowa:

  • 500 g białego sera z wiaderka
  • 500 g ricotty
  • 2 duże jaja
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 1 szklanka drobnego cukru

Polewa:

  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Inspiracja Moje wypieki


Wykonanie:
Ciasteczka wraz z masłem blendujemy w malakserze.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasteczka, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 15 minut, aż lekko się przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy.
Składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki masy wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Nie ma potrzeby miksowania, wystarczy tylko wymieszać łyżką. Masy nie można zbytnio napowietrzać, żeby po upieczeniu sernik nie opadł. Masę wykładamy na podpieczone ciasteczka, wyrównujemy.  Pieczemy w pierniku nagrzanym do 175 stopni. Do piekarnika wkładamy także naczynie wypełnione wodą. Dzięki temu sernik będzie wilgotny.
Sernik pieczemy około godziny, jego wierzch powinien być ścięty.
W kubku mieszamy śmietanę z cukrem. Wylewamy ją na sernik i pieczemy ciasto przez koleje 15 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika. W ciepły sernik delikatnie wkładamy pokruszone pierniczki. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Przed podaniem posypujemy kakao wymieszanym z przyprawą do piernika.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz