4/07/2017

Najprostszy sernik kawowy

okragly-sernik-na-drewnianej-desce

Zbliżające się Święta Wielkanocne to czas przeróżnych tradycyjnych przysmaków. Do klasycznych potraw, które zawsze pojawią się na naszych wielkanocnych stołach należą oczywiście serniki. U mnie zawsze jest pascha wielkanocna z bakaliami i któryś z serników - na zimno, pieczonych tradycyjnie lub w kąpieli wodnej.
Dziś dołącza do niech najprostszy sernik kawowy: wystarczy wymieszać składniki masy serowej i gotowe, natomiast jego spód przygotujemy bez pieczenia, wykorzystując masę z pokruszonych herbatników.

Na blogu znajdziecie sporo przepisów na serniki:

Serniki na zimno:
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno


Najprostszy sernik kawowy
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki
Spód:
  • 200 g herbatników
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Masa serowa:
  • 1000 g białego zmielonego sera
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 filiżanka mocnego espresso


Wykonanie:
Herbatniki, kardamon i goździki dokładnie miksujemy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy ją do dna formy. Wkładamy do lodówki.
W misce dokładnie mieszamy składniki na masę serową, oprócz kawy. Masę wylewamy na herbatniki, a na jej wierzch cienką stróżką wylewamy kawę. Następnie wykałaczką robimy esy floresy, uważając, aby nie naruszyć spodu z herbatników. Kawa powinna się połączyć z masą, tworząc swego rodzaju mozaikę.
Sernik przez pierwsze 10 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy go przez 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki. Po 10 minutach sernik wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie zimny chowamy go do lodówki na 3-4 godziny.


Print Friendly and PDF

4 komentarze: