3/02/2019

Kolorowa sałatka meksykańska

pokrojone-kolorowe-warzywa-na-talerzu

Dziś ostatnia sobota Karnawału! Jeśli wybieracie się na jakąś imprezę czy też domówkę dzisiejszy mój przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Kolorowa sałatka meksykańska jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy Wam dokładnie kilkanaście minut, żeby ją zrobić. Ja przygotowałam ją w wersji wegetariańskiej, natomiast jeśli lubicie mięso dodajcie do niej podsmażoną lub grillowana pierś z kurczaka czy indyka pokrojoną w kostkę,
Sałatkę można podać w 2 wersjach, tak jak ja to zrobiłam, czyli bez mieszania wszystkich składników, w związku z tym pięknie wygala na talerzu, albo mieszając wszystko w misce. 
Wybór należy do Was 😉.
Udanej imprezy!

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na sałatki:






Kolorowa sałatka meksykańska 
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50 g żółtego sera
  • 1 szklanka pociętej sałaty lodowej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała zielona papryka


Sos:

  • sok z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz 
  • chili




Wykonanie:
Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Z papryki usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Ser również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki układamy na dużym półmisku lub wrzucamy do dużej miski.
W dużym kubku mieszamy składniki sosu.  Gotowy sos albo przelewamy do miseczki i ustawiamy go na półmisku, albo polewamy nią wymieszane w misce składniki.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz