Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem


I znowu wróciłam do pieczenia chlebów! Ostatnio szczególnie upatrzyłam sobie ciężkie chleby  razowe żytnie na zakwasie z dużą ilością ziaren i otrębów. Ich przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko wymieszać wszystkie składniki, a potem czekać aż nasz chleb wyrośnie. Dziś jednak na blogu pojawił się nieco lżejszy chleb. Wypatrzyłam go u zaprzyjaźnionej Breni z bloga Kuchnia Breni. Brenia jest mistrzynią jeśli chodzi o pieczenie chleba, więc nie miałam żadnych obaw korzystając z jej przepisu. Zapraszam Was na pyszny chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem.
Domowy chleb najlepszy!

Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na chleby na zakwasie:






Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem
Czas przygotowania: 70 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 2 keksówki
Składniki:
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 5 łyżek kminku
  • 2 szklanki bardzo ciepłej wody 
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki aktywnego zakwasu
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • otręby do obsypania foremek




Wykonanie:
Do sporej miski wsypujemy suche składniki. Do słoika z zakwasem wlewamy nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką, następnie dolewamy wodę gazowaną. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy przez 10 minut. Na koniec do ciasta dodajemy 3 łyżki kminku i mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody.
Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez 14 dni.
Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy folią spożywczą i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto będzie rosło około 9-10 godzin. 
Gdy chleby wyrosną, zdejmujemy folię. Obydwa chleby delikatnie nacinamy i posypujemy kminkiem. Wstawiamy je do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy przez 60 minut, po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie chleb wyjmujmy z foremki i studzimy na kratce.





Komentarze