3/13/2016

Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie


Jest taki mit o pieczywie na zakwasie, że jest je trudno upiec, że jest kapryśne i bardzo wymagające. Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i pełen błonnika przepis na razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie. Zobaczcie jak łatwo jest go upiec.






Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie
Proporcje na keksówkę o wymiarach 27 x 12 cm
Czas przygotowania: 12 godzin
Składniki:
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 330 ml aktywnego zakwasu
  • 3 szklanki wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej.
Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10-12 godzin.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 stopni około godzinę od nagrzania się piekarnika.
Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny i w związku z tym czas pieczenia może się różnić od podanego przeze mnie.






Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Kocham domowe pieczywo <3
    Chlebek wygląda cuuuuuuuuudnie i pewnie tak smakuje :)
    Serdeczności!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu bardzo dziękuję za miłe słowo :).
      Nie ma nic lepszego niż domowy chleb.

      Usuń
  2. Chlebek piekłem wczoraj, wyszedł naprawdę smaczny, dzisiaj upiekę jeszcze jeden dla mamy ponieważ jej smakował.

    Dziękuję za przepis, jest sprawdzony i wart uwagi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się udał i smakował :-).

      Usuń