Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie


 We wrześniowej piekarni Amber wraz z innymi blogerami upiekłyśmy pyszny chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Przepis podsunęła nam Dana z bloga Leśny zakątek. Chleb jest delikatny, z chrupiącą skórką i delikatnym aromatem jabłka.





Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie
Czas przygotowania: 18 godzin
Proporcje na 2 foremki 25 x 11 cm
Składniki
Zaczyn:
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g wody
  • 140 g jabłka starego ze skórką na tarce o grubych oczkach
Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 120 g mąki orkiszowej jasnej
  •  80 g mąki orkiszowej razowej
  • 550 g wody
  • 20 g soli himalajskiej
  • 1 jabłko do dekoracji 


Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 12 - 14 godzin.
Po tym czasie do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Foremki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do nich ciasto. Wygładzamy zwilżonymi dłońmi.
Jabłko kroimy na plasterki, które układamy na cieście. Chleb przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 - 4 godziny, w zależności od temperatury, która panuje w okół nas.
Chleby pieczemy w temperaturze 230 stopni przez pierwsze 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.
Po upieczeniu chleby wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

Komentarze

  1. Piękny chleb Ci się upiekł. Mój miał też tak wyglądać, ale nie wyszło.
    Dziękuję za wspólny czas.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renata, dziękuję.
      Nie przejmuj się, smak najważniejszy :-).

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny!
    I jaki wypieczony...
    No no, jesteś chlebową mistrzynią!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie upieczony, piękne zdjęcia.
    Dziękuję za wspólne wrześniowe pieczenie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne jabłkowe bochenki i bardzo dobry pomysł z mączną posypką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guciu, tak sobie wymyśliłam, żeby nie było nudno ;-)

      Usuń
  6. Pięknie wygląda :) Cieszę się ze wspólnego pieczenia, pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje Twój chleb. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wypieczony no i pomysł z oprószeniem chleba maki podkradam na kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny ten Twój chlebek. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszedł Ci super! A jaki dobry, prawda? Uściski

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za wspólny czas pieczenia i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podziwiam jabłkowy bochenek i dziękuję za wspólny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale Ci się upiekł! po mistrzowsku!
    Dziękuję za wrześniowe wspólne pieczenie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Po prostu piękny :) Nie mogę oczu oderwać, a jak jeszcze wiem że pyszny to już w ogóle przepadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny chleb i cudna jego prezentacja :)
    Dziękuję za wspólny czas i do następnej piekarni!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Formularz kontaktowy

Nazwa

Adres e-mail *

Wiadomość *