9/12/2016

Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie


 We wrześniowej piekarni Amber wraz z innymi blogerami upiekłyśmy pyszny chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Przepis podsunęła nam Dana z bloga Leśny zakątek. Chleb jest delikatny, z chrupiącą skórką i delikatnym aromatem jabłka.





Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie
Czas przygotowania: 18 godzin
Proporcje na 2 foremki 25 x 11 cm
Składniki
Zaczyn:
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g wody
  • 140 g jabłka starego ze skórką na tarce o grubych oczkach
Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 120 g mąki orkiszowej jasnej
  •  80 g mąki orkiszowej razowej
  • 550 g wody
  • 20 g soli himalajskiej
  • 1 jabłko do dekoracji 


Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 12 - 14 godzin.
Po tym czasie do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Foremki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do nich ciasto. Wygładzamy zwilżonymi dłońmi.
Jabłko kroimy na plasterki, które układamy na cieście. Chleb przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 - 4 godziny, w zależności od temperatury, która panuje w okół nas.
Chleby pieczemy w temperaturze 230 stopni przez pierwsze 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.
Po upieczeniu chleby wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.


Print Friendly and PDF

29 komentarzy:

  1. Piękny chleb Ci się upiekł. Mój miał też tak wyglądać, ale nie wyszło.
    Dziękuję za wspólny czas.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renata, dziękuję.
      Nie przejmuj się, smak najważniejszy :-).

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny!
    I jaki wypieczony...
    No no, jesteś chlebową mistrzynią!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie upieczony, piękne zdjęcia.
    Dziękuję za wspólne wrześniowe pieczenie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne jabłkowe bochenki i bardzo dobry pomysł z mączną posypką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guciu, tak sobie wymyśliłam, żeby nie było nudno ;-)

      Usuń
  6. Pięknie wygląda :) Cieszę się ze wspólnego pieczenia, pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje Twój chleb. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wypieczony no i pomysł z oprószeniem chleba maki podkradam na kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny ten Twój chlebek. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszedł Ci super! A jaki dobry, prawda? Uściski

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za wspólny czas pieczenia i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podziwiam jabłkowy bochenek i dziękuję za wspólny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale Ci się upiekł! po mistrzowsku!
    Dziękuję za wrześniowe wspólne pieczenie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Po prostu piękny :) Nie mogę oczu oderwać, a jak jeszcze wiem że pyszny to już w ogóle przepadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny chleb i cudna jego prezentacja :)
    Dziękuję za wspólny czas i do następnej piekarni!

    OdpowiedzUsuń