12/02/2017

Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego

bochenek-chleba-widok-z-boku

I znów wróciłam do pieczenia domowego chleba na zakwasie! Mój zakwas niestety zamordowałam, ale dobra dusza, czyli Brenia z bloga Kuchnia Breni mnie podratowała i podarowała super zakwas, który ma już ponad dziesięć lat. Chleb rośnie na nim rewelacyjnie, obiecałam więc sobie, że tym razem będę dbała o mój nowy zakwas.
Przepis, który Wam dziś prezentuję jest autorstwa Piotra Kucharskiego, a wypatrzyłam go na jego stronie na FB. Bardzo lubię siemię lniane, więc zakasałam przysłowiowe rękawy i wzięłam się do roboty, do czego i Was serdecznie zachęcam.
Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ma niesamowity smak, dzięki prażonemu siemieniu. Bardzo nam przypadł do gustu. Pierwszy bochenek zniknął bardzo szybko! 





Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym według przepisu Piotra Kucharskiego
Czas przygotowania: ok. 7 godzin
Proporcje na 2 keksówki o dł. 22 cm
Składniki:

  • 150 g siemienia lnianego
  • 150 ml wody
  • 400 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka soli



Przygotowanie:
Siemię lniane prażymy na suchej patelni, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zalewamy je 150 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Zakwas mieszamy z obydwoma mąkami, solą i pozostałą wodą. Dodajemy siemię lniane i jeszcze raz mieszamy. 
Miskę przekrywamy folią spożywczą i odstawiamy na trzy - cztery godziny do wyrastania. 
Dwie keksówki smarujemy olejem, posypujemy otrębami i przekładamy do nich ciasto. Przykrywamy folią, aby nie wysechł wierzch ciasta. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania. 
Piekarnik rozgrzewamy do 250 st C. Wstawiamy do niego foremki, a na spód piekarnika wylewamy pół szklanki zimnej wody i szybko zamykamy drzwiczki. Pieczemy około 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy kolejne 20 minut. Po wyjęciu z pieca chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.





Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję przepis. Domowy chleb to moja słabość :)

    OdpowiedzUsuń