Pasta z czerwonej papryki dla leniwych


No i mamy październik ! To między innymi czas kolorowych papryk, pękatych bakłażanów, różnokształtnych dyni i oczywiście grzybów. Przepisy na te warzywa będą się pojawiać w najbliższym czasie na blogu. Z warzyw tych robię różnego rodzaju pasty, zapiekam je, czy też zamykam w słoikach.
Oto prze Wami pyszna pasta z czerwonej papryki dla leniwych. Czemu nazwałam ją dla leniwych ? Bo  z reguły, aby przyrządzić pastę z papryki najpierw trzeba ją upiec, a potem obrać ze skóry. Dziś poszłam nieco na skróty: surową paprykę pokroiłam i zblendowałam. Potem ją udusiłam na małym ogniu wraz z cebula i czosnkiem,  a potem odparowałam. Wyszła pyszna ! Używam jej jako pasty na kanapki, dodaje do duszonych warzyw czy też mięsa. No i oczywiście zamknęłam ją też  w słoikach. Na zimę będzie w sam raz.
Zachęcam Was do jej przygotowania, tak naprawdę robi się sama.

Parę słów o papryce
Papryka jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana za jedno z najzdrowszych warzyw.  przypłynęła do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej pod koniec XV wieku. Na europejskie stoły trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.
Najwcześniej uprawiana była w państwach zlokalizowanych w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. Do Polski przywędrowała pod koniec XVII wieku. Istnieje około 2000 odmian tego warzywa. Papryka występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Czerwona, zielona czy żółta, podłużna, kulista lub stożkowata.
Papryka to bogate źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większa zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. Mówiąc o owocach tej rośliny, nie sposób nie wspomnieć o kapsaicynie, która nadaje im ostrość. Kapsaicyna obecna jest głównie w pestkach oraz białych błonkach papryki.
Papryka jest również dobrym źródłem błonnika (2,1 g/100 g), przez co jest sycąca i spowalnia wchłanianie się tłuszczów oraz cukrów z produktów, które wraz z nią zjemy.
Intensywnie wybarwione papryki są (obok pomidorów) także źródłem likopenu, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.  Dla organizmu jest łatwiej przyswajalny, jeśli poddany zostanie choćby niewielkiej obróbce termicznej.
Mówi się także, że papryka wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido.
Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie dostępne jest przez cały rok, a najlepiej smakuje właśnie w okresie jesieni.


 Wartości odżywcze w 100 g
  • Kalorie (wartość energetyczna)      31 kcal / 130 kJ
  • Białko   0,99 g
  • Tłuszcz ogółem      0,30 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone      0,027 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone   0,003 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone    0,070 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3    0,056 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-6    0 g
  • Węglowodany  6,03 g
  • Błonnik pokarmowy      2,1 g
  • Witamina A        3131 I.U.
  • Witamina D        0 I.U.
  • Witamina E         1,58 mg
  • Witamina K        4,9 µg
  • Witamina C        127,7 mg
  • Witamina B1      0,054 mg
  • Witamina B2      0,085 mg
  • Witamina B3 (PP)   0,979 mg
  • Witamina B6      0,291 mg
  • Kwas foliowy     46 µg
  • Witamina B12    0 µg
  • Kwas pantotenowy      0,317 mg
  • Wapń    7 mg
  • Żelazo   0,43 mg
  • Magnez               12 mg
  • Fosfor   26 mg
  • Potas    211 mg
  • Sód        4 mg
  • Cynk      0,25 mg
  • Miedź   0,02 mg
  • Mangan       0,11 mg
  • Selen    0,1 µg
  • Fluor     ~
  • Cholesterol     0 mg
  • Fitosterole         ~


Papryka w kuchni
Papryka w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Najzdrowsza jest oczywiście na surowo, w postaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past.



Pasta  z czerwonej papryki dla leniwych
Czas przygotowania: ok. 6 godzin
Składniki:
  • 2 kg czerwonej papryki
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Cebule i czosnek obieramy i również kroimy. Wszystko wrzucamy do blendera i dokładnie blendujemy. Przekładamy do szerokiego rondelka, dodajemy oliwę. Podgrzewamy pod przykryciem na małym ogniu, aż papryka puści sok. Wtedy garnek odkrywamy i odparowujemy paprykę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pastę przyprawiamy. Jeśli będą w  niej jeszcze wyczuwalne drobne kawałki, pastę ponownie blendujemy.


Komentarze

  1. Papryka to bardzo wdzięczne warzywo, można z niego wyczarować cuda! Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro Kraków

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak samo uważam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłaś w moje serce. Uwielbiam paprykę. Dziękuję za tak apetyczny i prosty przepis.
    Zdjęcia przepiękne...
    Pozdrawiam ciepło.
    Cedra

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego przepisu właśnie szukałam, bez tony cukru i litrów octu. Dobrze że Ty trafiłam. Dziękuję za prosty przepis i pozdrawiam 🤗🤗🤗

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można tę pastę pasteryzowac?

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zamierza robić. Takiego przepisu szukałam . Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale jak to czas przygotowania 6 godzin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego, że sos trzeba odparować na bardzo małym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty.

      Usuń
  8. A ile soli? Dałam łyżkę i wydaje mi się mało słone

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie cudne zdjęcia! One mnie skusiły by skorzystać z przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuje. Ten przepis to właśnie dla mnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak długo można przechowywać taka pastę po zapasteryzowaniu?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz