11/26/2013

Empanada gallega, hiszpański "kulebiak"


Empanada gallega to jedno z  typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej Hiszpanii jest ona nazywana empanada gallega, to w zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym  z  tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka.
Inspirację czerpałam z bloga Vanesy Mis recetas mas caseras.




Empanada gallega, hiszpański "kulebiak"

Składniki:
Ciasto
500 g mąki
200 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
10 łyżek oliwy  z oliwek (można użyć oliwę, która nam zostanie ze smażenia warzyw)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli

Farsz:
2 jajka ugotowane na twardo
300 g cebuli
500 g kolorowej papryki
1 duży pomidor obrany ze skórki
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 surowe jajko do posmarowania ciasta


Wykonanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy, dodajemy wodę, oliwę i rozkruszone drożdże.Mieszamy wszystko dokładnie i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do fermentacji, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczywiście jeśli do zrobienia ciasta będziemy chcieli wykorzystać oliwę z duszonych warzyw, farsz powinniśmy przygotować najpierw.
Wszystkie warzywa, oprócz pomidora, kroimy w kostkę i podsmażamy  na sporej ilości oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy.
Empanadę będę piekła w skalnej formie o średnicy 30 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około 32-33 cm. Plackiem wykładamy natłuszczoną formę i wywijamy brzegi do góry. Na cieście układamy lekko odsączony farsz, posypujemy pokrojonymi w kostkę jajkami i posypujemy natką. Odcinamy resztki ciasta, które wystają poza formę i odkładamy je na bok. Wałkujemy drugi placek też na koło o średnicy 32-33 cm. i przykrywamy nim farsz. Odcinamy ciasto, które wystaje poza formę. Górną warstwę ciasta dociskamy do pierwszego placka i sklejamy, tak aby obydwie warstwy po bokach do siebie przylegały. Górną warstwę nakłuwamy widelcem, a na środku robimy dziurkę, aby powietrze miało ujście.
Z pozostałego ciasta robimy cieniutki wałek, który dodatkowo uszczelni nam empanadę, a także wykrawamy paseczki, którymi ozdobimy placek. Następnie smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.




Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Ja w kwestii: ugotuj to jako pierwszy i dodaj zdjęcie. Mogłabyś trochę przybliżyć? Jaki cel?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to jest nowy portal kulinarny. Możesz w nim uczestniczyć jak blogger lub jako osoba gotująca przepisy z innych blogów.
      Więcej informacji w tym linku :)
      http://www.cookd.it/about_pl.php

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne danie. Pierwszy raz się spotkałam z taką hiszpańską wersją.

    OdpowiedzUsuń