9/17/2016

Makaron z papryką, czyli szybki obiad


Jestem kobietą pracującą zawodowo i bardzo doceniam proste przepisy na szybkie obiady. I dziś właśnie zapraszam Was na taki obiad ekspresowy obiad dla zapracowanych. Jest przygotowany na bazie makaronu, którego ugotowanie al dente trwa 7 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos z pysznych dojrzałych papryk. Teraz jest dla nich najlepszy czas.




Makaron z papryką, czyli szybki obiad
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu Lubella Classic świderki kolorowe
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g serka ricotta
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia 
  • sól
  • pieprz
  • kilka kolorowych pomidorków


Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy  w piórka, czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, aż się zeszkli. Z papryk usuwamy gniazda i nasionka. Kroimy w cienkie paski i wrzucamy na patelnię. Chwilę przesmażamy, zmieszamy ogień i dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy ricottę i posiekany czosnek. Mieszamy, przyprawiamy.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem producenta.
Pomidorki kroimy na ćwiartki. Gorący makaron mieszamy z sosem i pomidorkami, skrapiamy oliwą, posypujemy listkami bazylii i od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz