10/23/2016

Jajecznica po węgiersku


W tym roku wakacje spędziliśmy na Węgrzech. Pojeździliśmy trochę po tym kraju, zwiedzając różne miasta, a ja nie byłabym sobą, gdybym nie popróbowała różnych węgierskich dań. Do gustu przypadła mi, między innymi, jajecznica z papryką. Dziś zapraszam Was więc na pyszne niedzielne węgierskie śniadanie.

Jajecznica po węgiersku
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcja dla 1 osoby
Składniki:
  • 2 duże wiejskie jaja
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 małej papryki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ozsterj papryki
  • masło do smażenia
  • natka do posypania
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na rozgrzanym maśle. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i również smażymy, aż papryka zmięknie. Jajka mieszamy w szklance z solą, papryką i pieprzem. Wylewamy je na warzywa i smażymy mieszając, aż jajka się delikatnie zetną. Jajecznicę podajemy od razu posypaną natką pietruszki.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz