Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą


Sierpień to czas pomidorów ! Zawsze z ogromną niecierpliwością czekam na ten moment, kiedy na targowych straganach pojawiają się pachnące słońcem różnokolorowe pomidory. Mamy ich całe mnóstwo: malinowe, podłużne, bawole serca, daktylowe, polne, koktajlowe cherry, żółte, czerwone, fioletowe, czarne... można wymieniać bez końca !  W moim małym warzywniaku co roku mam też kilka pomidorowych krzaczków, głownie koktajlowych, bo te odmiany najłatwiej jest hodować. W tym roku posiałam też różnokolorowe odmiany; to niesamowita radocha zrywać te pachnące latem pomidory prosto z krzaka, kroić i od razu jeść 💗.
I dziś właśnie mam dla Was taki pachnący latem przepis - bardzo prosty i bardzo smakowity za razem. Tym razem wykorzystałam do niego upieczoną dzień wcześniej focaccię, która co nieco  już podeschła. Wam polecam po prostu kupić ciabattę.

Zachęcam także do przygotowania pomidorów w taki sposób:




Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 700 g różnokolorowych pomidorów
  • 1 mozzarella
  • 4 kromki ciabatty
  • listki greckiej bazylii
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek EV
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:
Ciabattę rwiemy na kawałki, wrzucamy na patelnię, skrapiamy oliwą i podgrzewamy na małym ogniu, aż się nieco przyrumieni i stanie chrupiąca.
W międzyczasie pomidory kroimy w sporą kostkę, koktajlowe na pół. Mozzarellę rwiemy na kawałki. Wraz z pomidorami wrzucamy ją do miski, dodajemy oliwę i ocet balsamiczny, solimy i pieprzymy. Z łodyżek bazylii odrywamy listki i posypujemy nimi pomidory. Wszystko mieszamy, a na koniec dodajemy ciepłą ciabattę. Od razu podajemy.

Komentarze

  1. Piękne Ci te pomidory wyrosły :) a sałatka musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz