8/11/2014

Gazpacho z pieczoną papryką


Miałam ochotę na zupę ogórkową ze świeżych ogórków, których wysyp zaobserwowałam  w moim warzywniaczku, ale upał za oknem powstrzymał mnie jednak przed włączeniem kuchenki. Dlatego dziś będzie hiszpański chłodnik, ale w nieco innej wersji niż ten klasyczny, czyli z pieczoną papryką.
Gazpacho najlepiej smakuje podane dobrze schłodzone, natomiast jeśli nie macie czasu, żeby je chłodzić w lodówce, wystarczy po zmiksowaniu wszystkich składników dodać do zupy kostki lodu. Pamiętajmy tylko, aby zmniejszyć wtedy ilość wody dodawanej do gazpacho przed miksowaniem.

Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:

Konkurs Cook'd




Gazpacho z pieczoną papryką

Proporcje na około 1,5 litra
Czas przygotowania z chłodzeniem: 140 minut

Składniki:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 350 g pieczonej papryki
  • 400 g zielonego ogórka
  • 10 g czosnku
  • 100 g szalotki
  • 75 ml oliwy z oliwek EV
  • 75 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo po 2 łyżki drobno pokrojonych:
  • pomidorów
  • ogórków


Wykonanie:
Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wodę wylewamy, pomidory układamy na zlewie i gdy chwilę przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy. Czosnek i szalotkę obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. 
Chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy dobrze schłodzony.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Super orzeźwiający pomidorowo- paprykowy chłodnik na ciepłe dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gazpacho uwielbiam w każdym wydaniu :-).

    OdpowiedzUsuń