10/26/2013

Domowy ketchup

przetwory-domowe

Przy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorówketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom, skąd czerpię różne inspiracje.

Domowy ketchup
Składniki:
4 kg podłużnych pomidorów
2 cebule
4 ząbki czosnku
50 octu winnego
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki chili

Wykonanie:
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Stawiamy na małym gazie, żeby pomidory się nie przypaliły. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę cebule i wszystkie przyprawy.
Sos gotujemy około godziny, półtorej, zależy to od gatunku pomidorów, jak bardzo są wodniste, po czym go miksujemy i odstawiamy na noc do przestygnięcia.
Następnego dnia sos doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli konsystencja sosu nas zadowala możemy go od razu przelać do wyparzonych słoików, jeśli ketchup jest za rzadki zostawiamy go na gazie do dalszego odparowania.


przetwory-domowe

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz