Orzechowe ciasteczka choinki

ciasta-w-kształcie-choinki

Dziś już ostatnia z bożonarodzeniowych inspiracji, tym razem wersji na słodko. Orzechowe ciasteczka choinki nie zawierają ani grama mąki, ani tłuszczu. Powstały między innymi z mielonych włoskich orzechów i korzennych przypraw. Robi się je bardzo szybko, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić w lodówce, a potem wykrawać z nich ciasteczka. Ja użyłam foremki w kształcie choinki, ale możecie użyć Waszych ulubionych kształtów.

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierniczki i świąteczne ciasteczka:





Orzechowe ciasteczka choinki
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:



Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota lub ręcznie. Ciasto owijamy  w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość około 5 mm.  Przy pomocy foremki wykrawamy choinki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Po upieczeniu choinki przekładamy na kratkę i póki są ciepłe dekorujemy je gwiazdkami lub innymi słodkimi dekoracjami. 

Komentarze