7/03/2017

Lody waniliowe z solonym karmelem

kulki-z-lodami-w-waflu

Lato to zdecydowanie sezon na lody ! Nie wymyśliłam nic odkrywczego, prawda ? 😉 Oczywiście dookoła nas mnóstwo lodziarni, które kuszą nas przeróżnymi smakami, ale powiem Wam, że dużą frajdą jest przygotowanie własnych lodów w domu. Dzieciaki będą zachwycone, szczególnie jeśli wykorzystacie je do pomocy..., no wiecie, potem można wylizać bez grzechu wszystkie miski !

Na blogu znajdziecie również całe mnóstwo przepisów na różnego rodzaju lody i sorbety. Zapraszam !
Jogurtowe lody z borówką amerykańską
Jogurtowe lody z mango bez maszynki
Domowe lody borówkowe
Domowe lody bazyliowe
Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek
Domowe lody ananasowe bez jajek
Domowe lody ananasowe
Domowe lody bazyliowe bez jajek
Sorbet truskawkowo-cytrynowy
Sorbet truskawkowy
Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem
Lody rabarbarowe z borówką amerykańską
Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem
Domowe lody pomarańczowe
Domowe lody gruszkowe
Domowe lody żurawinowe
Domowe lody wiśniowe
Domowe lody morelowe
Domowe lody porzeczkowe
Domowe lody malinowe
Domowe lody kawowe z rodzynkami
Domowe lody cafe latte
Domowe lody z borówką amerykańską
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Lody jogurtowo-truskawkowe
Lody rabarbarowe
Sorbet truskawkowy




\\



Lody waniliowe z solonym karmelem
Czas przygotowania: 2 godziny + czas mrożenia
Składniki
Solony karmel:
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g kremówki 30%
  • 20 g masła  w temperaturze pokojowej
  • 1/3 łyżeczki grubej soli morskiej

Wykonanie:
Miskę maszyny do lodów wkładamy do zamrażarki na 24 godziny przed przygotowaniem lodów.
W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, czekamy aż się zagotuje, a cukier rozpuści. W miseczce rozkłócamy żółtka. Żółtka hartujemy 2-3 łyżkami mleka, szybko mieszając. Teraz jajeczną masę wlewamy powoli do mleka, cały czas mieszamy, żeby żółtka się nie ścięły. Gotujemy na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Często mieszamy, żeby się nie przypaliła. Nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia, a potem wkładamy do lodówki na 4-5 godzin.
W międzyczasie przygotowujemy karmel. Na suchą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Ważne, aby karmel się nie przypalił, wtedy będzie niestety gorzki. Gdy mamy już pożądany kolor dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie powoli wlewamy śmietankę - uwaga, może pryskać ! - i mieszamy na małym ogniu, aż się połączy z karmelem. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Na koniec karmel posypujemy solą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ją porcjami do masy mlecznej bardzo delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec dodajemy esencję waniliową.
Zamrożoną miskę stawiamy na blacie, powoli wlewamy do niej masę. Lody kręcimy przez około 40 minut. Następnie przekładamy je do plastikowego pojemnika, z wierzchu polewamy karmelem i przy pomocy drewnianego patyczka robimy w masie esy floresy. Lody mrozimy przez 6 godzin  w zamrażarce.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: