6/03/2017

Kakaowe ciasto z rabarbarem

kawalki-ciasta-widok-z-gory

Dziś już weekend i pewnie będziecie mieli chwilę, żeby upiec sobie coś pysznego do sobotniej czy niedzielnej kawy. Serdecznie Wam polecam to kakaowe ciasto z rabarbarem, jest upieczone na bazie kruchego ciasta, w środku jako nadzienie mamy rabarbar, a na wierzchu przykryte jest bezową chmurką. Mówię Wam, słodka beza i kwaskowy rabarbar to przepyszny duet !
To kto jest chętny na kawałek ? 😍


Rabarbar - owoc czy warzywo
Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z  reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem zapiekane pulpeciki wieprzowe - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych i jest warzywem, które pochodzi z rejonów Azji. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.
Do gotowania używamy części liści, które nazywamy ogonkami liściowymi. Mają kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im rabarbar jest bardziej czerwony, tym ma słodszy smak. I właśnie dlatego pojawiają się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem czy jednak może owocem.
Rabarbar jest warzywem mało kalorycznym, bogatym źródłem witaminy C i błonnika.  Zawarte w nim substancje pozwolą pozbyć się toksyn z naszego organizmu. Ponadto rabarbar zawiera składniki, które skutecznie łagodzą skutki stresu i zapobiegają jego powikłaniom.
Jednak w spożywaniu rabarbaru należy zachować umiar, ponieważ zawiera duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu. Nadmiar szczawianów utrudnia przyswajanie niektórych substancji przez organizm, dlatego rabarbaru powinny unikać osoby chore na nerki i reumatyzm.

Składniki odżywcze (w 100 g)
  • 9 kcal - 36 kJ
  • Węglowodany  4.6 g
  • Błonnik 3.2 g
  • Witamina C  9 mg 
  • Sód  2 mg 
  • Potas 136 mg  
  • Wapń  52 mg 
  • Fosfor  24 mg 
  • Magnez 13 mg  
  • Żelazo  0.6 mg 
  • Cynk  0.13 mg 
  • Miedź  0.05 mg 
  • Mangan  0.16 mg  
  • Jod  2.3 mg 
Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa:


-------------------------------------------------------------
Kakaowe ciasto z rabarbarem
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm
Składniki
Na ciasto:
  • 250 g zimnego masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Na piankę bezową:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
Nadzienie:
  • 1000 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • bułka tarta


Wykonanie:
Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli, kakao i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.
Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy sok.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę o wymiarach 30 x 40 cm. Posypujemy je delikatnie bułką i układamy na nim rabarbar. Oprószamy kardamonem i cynamonem.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na rabarbar. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.





Print Friendly and PDF

2 komentarze: