5/19/2016

Ciasto rabarbarowe z bezą

kruche-ciasto-widok-z-gory

Uwielbiam rabarbar ! Jak tylko pojawia się w sklepach przerabiam go w domu na różne sposoby. Zdecydowanie najbardziej lubię go w ciastach lub lodach. Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto rabarbarowe z bezą w roli głównej.  Kruchy spód z nutką kokosa, kwaskowy rabarbar i słodka puszysta beza - obok tego ciacha nie można przejść obojętnie ! Zapraszam.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rabarbarem w roli głównej:




Ciasto rabarbarowe z bezą
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 150 minut
Składniki
Ciasto:
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
Dodatkowo:
  • 600-700 g rabarbaru
  • 2 łyżki płatków migdałowych



Wykonanie:
Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Rabarbar kroimy na 2-centymetrowe kawałki.
Białka wkładamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści, a ubita piana będzie lśniącą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujmy tłuszczem. Dno tortownicy wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut. 
Ciasto wyjmujemy, posypujemy wiórkami, wykładamy rabarbar i bezę. Wierzch posypujemy płatkami i pieczemy ciasto  w temperaturze 170 stopni przez 60 minut. Następnie studzimy ciasto w zamkniętym piekarniku przez kolejne 60 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy do całkowitego wystygnięcia. 



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz