6/02/2015

Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem


Dzisiejszy przepis jest takim małym eksperymentem... Moi czytelnicy zapewne wiedzą, ze bardzo lubię rabarbar. Do tej pory serwowałam go głównie w wersji na słodko, w ciastach, lodach i deserach. Natomiast dziś postanowiłam go połączyć  z mięsem i świeżym ananasem. Tercet wyszedł znakomity, więc będę eksperymentować dalej z rabarbarem na wytrawnie. Do czego i Was zachęcam :).



 Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem

Czas przygotowania: 80 minut
 
Składniki:
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • sól morska
  • pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 cebula
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 200 g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól morska




Wykonanie:
Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól, pierz i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej masy. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor.
Obsmażone pulpeciki przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Rabarbar myjemy i kroimy na 3 cm kawałki.
W żaroodpornym naczyniu obok pulpetów układamy plasterki ananasa i kawałki rabarbaru. Natomiast na pulpetach układamy podsmażoną cebulę.
W szklance mieszamy śmietanę, curry i sól, polewamy nią pulpety. naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nie dolewamy wody, ponieważ owoce puszczą sok. Mięso pieczemy przez 40 minut.
Podajemy z kaszą lub ryżem, wedle gustu, posypane koperkiem.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz