Wędzone tofu - prosty przepis
![]() |
Wędzone tofu |
Wędzone tofu - prosty przepis
Wegańska i wegetariańska dieta już od kilku lat święci triumfy w naszych kuchniach i ma coraz więcej zwolenników. Jednym z kluczowych składników tej diety jest tofu, czyli sojowy twarożek, który powstaje z mleka sojowego koagulowanego i prasowanego w bloki. To zdrowa i smaczna alternatywa dla mięsa. Tofu jest bogate w białko roślinne, zawiera niewiele tłuszczu i kalorii, a także jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia i magnezu.
Tofu ma delikatny, neutralny smak, który można wzmocnić poprzez marynowanie i przyprawianie. Daje nam mnóstwo możliwości w kuchni, można je smażyć, dusić, gotować, grillować, a także dodawać do zup, sałatek i deserów. Jest bardzo popularne w kuchni orientalnej.
W sklepie można kupić różne warianty tofu: naturalne, wędzone lub marynowane w różnych przyprawach czy sosach. Moje córki bardzo lubią tofu, szczególnie to wędzone. Niestety to sklepowe wędzone tofu nie widziało żadnej wędzarni na oczy, zostało tylko posmarowane dymem wędzarniczym w płynie, a to robi różnicę... Postanowiłam więc uwędzić na próbę tofu w mojej wędzarni i efekt końcowy był bardziej niż zadawalający. Praca przy tym żadna, a smak jest super, więc serdecznie polecam ten sposób.
Filmik rok po kroku
Na moim Instagramie znajdziesz także filmik z wykonaniem tego przepisu krok po kroku. Kliknij w link poniżej:
Przepisy na wędzonki na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na wędzone mięsa i nie tylko. Jeśli chcesz przejść do któregoś z przepisów, kliknij w wybrany przez Ciebie link i zostaniesz przeniesiona/y do szczegółowego przepisu:
- Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach
- Wędzone żeberka bez parzenia
- Wędzone serki
- Polędwica wędzona parzona
- Szynka domowa wędzona
- Wędzone ćwiartki z kurczaka
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Wędzone tofu
- 400 g naturalnego tofu
- kawałek gazy
- naturalny sznurek do wiązania
Wykonanie
- Jeśli tofu jest wilgotne wytrzyj je papierowym ręcznikiem.
- Zawiń je w gazę.
- Włóż do wygrzanej do 45° Celsjusza wędzarni.
- Zmniejsz temperaturę do 40° Celsjusza, otwórz wlot i wylot powietrza, włącz wentylator.
- Osuszaj je do momentu, aż będzie w dotyku suche.
- Podpal zrębki, uruchom generator dymu, zamknij wlot powietrza.
- Wędź przez 3 godziny w temperaturze 35° Celsjusza.
Komentarze
Prześlij komentarz