Wędzone tofu - prosty przepis

kawałek kostki tofu na drewnianej desce
Wędzone tofu 
 

Wędzone tofu - prosty przepis

Wegańska i wegetariańska dieta już od kilku lat święci triumfy w naszych kuchniach i ma coraz więcej zwolenników. Jednym z kluczowych składników tej diety jest tofu, czyli sojowy twarożek, który powstaje z mleka sojowego koagulowanego i prasowanego w bloki. To zdrowa i smaczna alternatywa dla mięsa. Tofu jest bogate w białko roślinne, zawiera niewiele tłuszczu i kalorii, a także jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia i magnezu. 

Tofu ma delikatny, neutralny smak, który można wzmocnić poprzez marynowanie i przyprawianie. Daje nam mnóstwo możliwości w kuchni, można je smażyć, dusić, gotować, grillować, a także dodawać do zup, sałatek i deserów. Jest bardzo popularne w kuchni orientalnej.

W sklepie można kupić różne warianty tofu: naturalne, wędzone lub marynowane w różnych przyprawach czy sosach. Moje córki bardzo lubią tofu, szczególnie to wędzone. Niestety to sklepowe wędzone tofu nie widziało żadnej wędzarni na oczy, zostało tylko posmarowane dymem wędzarniczym w płynie, a to robi różnicę... Postanowiłam więc uwędzić na próbę tofu w mojej wędzarni i efekt końcowy był bardziej niż zadawalający. Praca przy tym żadna, a smak jest super, więc serdecznie polecam ten sposób.


Filmik rok po kroku

Na moim Instagramie znajdziesz także filmik z wykonaniem tego przepisu krok po kroku. Kliknij w link poniżej:


Przepisy na wędzonki na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na wędzone mięsa i nie tylko. Jeśli chcesz przejść do któregoś z przepisów, kliknij w  wybrany przez Ciebie link i zostaniesz przeniesiona/y do szczegółowego przepisu:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Wędzone tofu 

Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki:
  • 400 g naturalnego tofu
  • kawałek gazy
  • naturalny sznurek do wiązania

Wykonanie

  • Jeśli tofu jest wilgotne wytrzyj je papierowym ręcznikiem.
  • Zawiń je w gazę.
  • Włóż do wygrzanej do 45° Celsjusza wędzarni.
  • Zmniejsz temperaturę do 40° Celsjusza, otwórz wlot i wylot powietrza, włącz wentylator.
  • Osuszaj je do momentu, aż będzie w dotyku suche.
  • Podpal zrębki, uruchom generator dymu, zamknij wlot powietrza.
  • Wędź przez 3 godziny w temperaturze 35° Celsjusza.


beżowe wędzone tofu zawinięte w gazę
Wędzone tofu 


Komentarze