Wędzone ćwiartki z kurczaka

kawałki kurczaka na drewnianej desce
Wędzone ćwiartki z kurczaka
 

Wędzone ćwiartki z kurczaka - przepis idealny

Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że uwędzony własnoręcznie kurczak, to prawdziwy rarytas. Tym razem do mojej elektrycznej wędzarni wrzuciłam ćwiartki z kurczaka. Ne dodawałam do ich żadnych przypraw, tylko samą sól kamienną niejodowaną. W ramach eksperymentu, mięso soliłam na sucho. Według mnie wyszło smacznie - ja nie  lubię dużo soli w daniach - ale jeśli ktoś woli bardziej słone mięso, to lepiej wędzie moczy mięso w  solance.

Pamiętaj również, że ćwiartki kurczaka, to mięso z kością i czas parzenia będzie trochę dłuższy, niż na przykład przy parzeniu piersi. Koniecznie wbij termometr blisko kości i parz do uzyskania wewnątrz mięsa 72 stopni Celsjusza. Mięso będzie soczyste i aromatyczne.


Przepisy na wędzonki na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na wędzone mięsa i nie tylko. Jeśli chcesz przejść do któregoś z przepisów, kliknij w  wybrany przez Ciebie link i zostaniesz przeniesiona/y do szczegółowego przepisu:



Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


kawałek kurczaka z brązową skórką



Wędzone ćwiartki z kurczaka

Składniki:

  • 1600 g ćwiartek z kurczaka
  • 20 g soli kamiennej niejodowanej na kg mięsa


Wykonanie

  • Natrzyj ćwiartki kurczaka dokładnie solą.
  • Włóż je do szklanego naczynia i dokładnie zamknij.
  • Schowaj do lodówki na 48 godzin.
  • Wyjmij mięso z naczynia, osusz ręcznikiem papierowym.
  • Zawiąż sznurek wokół nóżki i zrób pętelkę do zawieszenia na haku.
  • Odwieś na 2- 3 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie osuszaj w temperaturze 45 stopni Celsjusza przez około, mięso powinno być suche w dotyku.

  • Podpal zrębki, zamknij wlot powietrza, ustaw temperaturę na 55 stopni Celsjusza.
  • Uruchom generator dymu i wędź mięso przez 4 godziny.
  • Po tym czasie parz mięso w wodzie o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza, aż do uzyskania wewnątrz mięsa 72 stopni Celsjusza.
  • Pamiętaj, aby termometr wbić tuż przy kości, bo uzyskanie odpowiedniej temperatury w tym miejscu trwa nico dłużej.
  • Po parzeniu możesz schłodzić mięso w zimnej wodzie.


uwędzone kawałki kurczaka na białej desce
Wędzone ćwiartki z kurczaka

Komentarze