Wędzone ćwiartki z kurczaka
![]() |
Wędzone ćwiartki z kurczaka |
Wędzone ćwiartki z kurczaka - przepis idealny
Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że uwędzony własnoręcznie kurczak, to prawdziwy rarytas. Tym razem do mojej elektrycznej wędzarni wrzuciłam ćwiartki z kurczaka. Ne dodawałam do ich żadnych przypraw, tylko samą sól kamienną niejodowaną. W ramach eksperymentu, mięso soliłam na sucho. Według mnie wyszło smacznie - ja nie lubię dużo soli w daniach - ale jeśli ktoś woli bardziej słone mięso, to lepiej wędzie moczy mięso w solance.
Pamiętaj również, że ćwiartki kurczaka, to mięso z kością i czas parzenia będzie trochę dłuższy, niż na przykład przy parzeniu piersi. Koniecznie wbij termometr blisko kości i parz do uzyskania wewnątrz mięsa 72 stopni Celsjusza. Mięso będzie soczyste i aromatyczne.
Przepisy na wędzonki na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na wędzone mięsa i nie tylko. Jeśli chcesz przejść do któregoś z przepisów, kliknij w wybrany przez Ciebie link i zostaniesz przeniesiona/y do szczegółowego przepisu:
- Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach
- Wędzone żeberka bez parzenia
- Wędzone serki
- Polędwica wędzona parzona
- Szynka domowa wędzona
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Wędzone ćwiartki z kurczaka
Składniki:
- 1600 g ćwiartek z kurczaka
- 20 g soli kamiennej niejodowanej na kg mięsa
Wykonanie
- Natrzyj ćwiartki kurczaka dokładnie solą.
- Włóż je do szklanego naczynia i dokładnie zamknij.
- Schowaj do lodówki na 48 godzin.
- Wyjmij mięso z naczynia, osusz ręcznikiem papierowym.
- Zawiąż sznurek wokół nóżki i zrób pętelkę do zawieszenia na haku.
- Odwieś na 2- 3 godziny w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie osuszaj w temperaturze 45 stopni Celsjusza przez około, mięso powinno być suche w dotyku.
- Podpal zrębki, zamknij wlot powietrza, ustaw temperaturę na 55 stopni Celsjusza.
- Uruchom generator dymu i wędź mięso przez 4 godziny.
- Po tym czasie parz mięso w wodzie o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza, aż do uzyskania wewnątrz mięsa 72 stopni Celsjusza.
- Pamiętaj, aby termometr wbić tuż przy kości, bo uzyskanie odpowiedniej temperatury w tym miejscu trwa nico dłużej.
- Po parzeniu możesz schłodzić mięso w zimnej wodzie.
![]() |
Wędzone ćwiartki z kurczaka |
Komentarze
Prześlij komentarz