Chai masala, indyjska herbata z przyprawami

Chai masala, indyjska herbata z przyprawami
 

Chai masala, indyjska herbata z przyprawami

Rytuał parzenia herbaty, to proces, który jest znany ludzkości już od wieków. Wraz ze spopularyzowaniem herbaty przybrał on różne formy, w zależności od kontynentu, kraju i kultury oraz oczywiście od rodzaju herbaty.

Te z najdłuższą historią pochodzą z Japonii i Chin, ale popularne są też rytuały z Turcji, Rosji, Anglii, Indii i Maroka. Ja zabieram Cię dziś do Indii i poczęstuję Cię aromatyczną chai masala. To niezwykle charakterystyczna w smaku herbata, będąca kwintesencją tamtej kultury. Jest to połączenie czarnej herbaty z mieszanką przypraw i mleka.

Dziś zapraszam także na test czajnika, bo wiadomo, że aby napić się dobrej herbaty oczywiście niezbędny do tego będzie dobrej jakości sprzęt. Przetestowałam w związku z tym De’Longhi Eclettica Special Tea, czajnik z regulacją temperatur w kolorze czarnym. Wszystkie szczegóły znajdziesz poniżej.


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Ceremonia parzenia herbaty

Ceremonia ta, to kilka podstawowych kroków, których wspólną cechą jest stworzenie odpowiedniej atmosfery, która obejmuje ciszę, intymność oraz zadumę. Każda ceremonia picia herbaty odzwierciedla wartości, tradycje i filozofię danego kraju.

W dzisiejszych czasach nieczęsto mamy czas na poświęcenie 4 godzin - bo tyle właśnie trwa ten tradycyjny rytuał w Japonii - na picie herbaty, ale czasami wystarczy 30 minut wyciszenia i filiżanka dobrej herbaty wypita w miłym towarzystwie. To może być taki nasz osobisty rytuał.

Masala Chai, czyli herbata przyprawowa, to popularny napój, który łączy czarną herbatę z mieszanką przypraw i mleka. Tradycyjnie podaje się ją w glinianych kubkach, które po wypiciu rozbija się o ziemię. To jedna z naszych ulubionych herbat, która regularnie pojawia się w naszym domu.



Czajnik De'Longhi Eclettica Special Tea

Czajnik ten łączy zaawansowaną funkcjonalność z wyjątkowym designem. Idealnie ozdobi każdą kuchnię począwszy od tej nowoczesnej, a na tej rustykalnej kończąc. Dzięki odpowiedniej mocy, urządzenie szybko zagotowuje wodę, a jego praca jest przy tym cicha.

Bardzo praktyczna jest funkcja regulacji temperatury, która ułatwia parzenie różnego rodzaju herbat. Inna temperatura jest potrzebna do czarnej, zielonej czy białej herbaty, a także do przygotowywania naparów z ziół. Przy okazji oszczędzamy także zużycie prądu i skracamy czas gotowania. Na przykład, do przygotowania białej herbaty wystarczy nam temperatura 60°C, więc nie ma sensu podgrzewania jej do 100°C. Potem też nie musimy czekać, aż woda wystygnie i będzie gotowa do użycia.

Bardzo wygodna w użytkowaniu jest jego obrotowa podstawa czajnika, możemy po niego sięgnąć ze wszystkich stron. Urządzenie posiada też sygnał dźwiękowy, więc od razu po osiągnięciu wybranej przez nas temperatury wiemy, że woda jest już gotowa do użycia.

Czajnik De’Longhi Eclettica Special Tea kupisz tutaj → https://www.ceneo.pl/182157648



Cechy charakterystyczne czajnika 

  • Szybkie gotowanie wody dzięki mocy 2000 W
  • Wygodne użytkowanie – wskaźnik poziomu wody i obrotowa podstawa 360°
  • Czystość świeżo przegotowanej wody dzięki wyjmowanemu, zmywalnemu
  • filtrowi
  • Unikalny design w kolorze odważnej czerni
  • Regulacja głośności sygnałów dźwiękowych


Chai masala, indyjska herbata

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki: 

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • kilka ziarenek kardamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • plasterek suszonej pomarańczy
  • 300 ml wody
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty


Wykonanie

  • Do garnuszka z grubym dnem wlej mleko, dodaj po kolei wszystkie przyprawy i plasterek pomarańczy.
  • Na małym ogniu doprowadź mleko do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Pilnuj, żeby nie wykipiało.
  • Po tym czasie mleko przecedź przez sitko.
  • Do 2 szklanek lub do dzbanka wsyp 2 łyżeczki czarnej herbaty.
  • W czajniku zagotuj wodę, ustawiając temperaturę na 95° Celsjusza.
  • Gorącą wodą zalej herbatę, parz przez 5 minut.
  • Następnie wlej przecedzone mleko do zaparzonej herbaty.



Wpis powstał przy współpracy z marką De'Longhi.



Komentarze