Pieczone udka z kurczaka
![]() |
Pieczone udka z kurczaka |
Pieczone udka z kurczaka - zawsze wychodzą soczyste
Dziś zapraszam na aromatyczne i soczyste pieczona udka z kurczaka. To nasz ulubiony przepis, który zawsze się udaje. Tak naprawdę, to one robią się same, my musimy je tylko najpierw zamarynować w przyprawach i oleju, a potem włożyć do naczynia, którym będą się piekły.
W tym przypadku kluczem do sukcesu jest żeliwne naczynie. Według mnie, to rewelacyjne zdaje egzamin przy wszystkich pieczonych mięsach. Doskonale utrzymuje temperaturę, a także wilgotność podczas pieczenia i właśnie dlatego mięsa w nim przygotowane są bardzo soczyste, a nie wysuszone, tak jak to czasami bywa przy klasycznym naczyniu żaroodpornym.
Filmik z przepisem krok po kroku
Na moim Instagramie opublikowałam także filmik z wykonaniem tego przepisu krok po kroku. Aby do niego przejść, kliknij w podany link:
Inne przepisy na kurczaka w roli głównej na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy z kurczakiem roli głównej. Jeśli chcesz przejść do któregoś z nich, kliknij w wybrany przez Ciebie link poniżej:
- Grillowane szpadki z kurczaka
- Piersi z kurczaka z warzywami
- Pierś z kurczaka w piwie
- Krucha tarta z kurczakiem
- Ekspresowy obiad z kurczakiem
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pieczone udka z kurczaka
Czas przygotowania: 80 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 2 łyżeczki papryki
- 1/2 ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oleju
Wykonanie
- Przyprawy wymieszaj wraz z olejem.
- Dokładnie natrzyj nimi mięso.
- Mięso włóż do miski, przykryj ją i schowaj na 24 godziny do lodówki.
- Udka przełóż do żeliwnego naczynia, przykryj je.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i piecz udka przez 60 minut.
- Następnie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 10 minut.
![]() |
Pieczone udka z kurczaka |
Komentarze
Prześlij komentarz