Grillowane szpadki z kurczaka


kawałki mięsa nadziane na drewniane patyczki
Grillowane szpadki z kurczaka


Grillowane szpadki z kurczaka - najlepszy przepis 

Wraz z początkiem maja ruszył sezon na grilla. To już taka nasza polska tradycja, że majówka zawsze oznacza start zbiorowego grillowania. U mnie w sumie sezon trwa cały rok, bo gdy się posiada grilla gazowego, to jego rozpalenie trwa dosłownie chwilkę i żadne chłody nie są nam straszne.

Dziś zapraszam na grillowane szpadki z kurczaka, to jeden z naszych ulubionych grillowych przepisów. Jest bardzo prosty do zrobienia, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Marynowane w przyprawach plasterki piersi z kurczaka są cienkie, więc ich grillowanie trwa dosłownie po 2 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że mięso z kurczaka jest chude, zawiera minimalną ilość tłuszczu, wiec łatwo jest je przesuszyć na żywym ogniu.


Filmik z przepisem krok po kroku

Na moim Instagramie znajdziesz także filmik, gdzie zobaczysz jak krok po kroku przygotować to pyszne danie z grilla:

Inne pyszne przepisy na grillowane dania na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne smakowite przepis na dania prosto z grilla. Aby przejść do konkretnego należy kliknąć w wybrany przez Ciebie link, wtedy zostaniesz przeniesiona/y do strony ze szczegółowym przepisem:



Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



grillowane kawałki mięsa podane z sałatką warzywną


Grillowane szpadki z kurczaka

Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól
  • cytryna do skropienia mięsa


Wykonanie

  • Do miski wrzuć przyprawy, wlej olej i sok z cytryny lub ocet.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Pierś kurczaka pokrój w podłużne paski. Wymieszaj z marynatą, przykryj i włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.
  • Drewniane patyczki namocz w zimniej wodzie, niech się pomoczą, tyle ile marynuje się kurczak.
  • Mięso nadziej na patyczki.
  • Grilluj metodą pośrednią na średnim ogniu z obydwu stron po około 2 minuty.



brązowe kawałki mięsa w przyprawach na drewnianych patyczksch
Grillowane szpadki z kurczaka


Komentarze