Grillowane szpadki z kurczaka
Grillowane szpadki z kurczaka - najlepszy przepis
Wraz z początkiem maja ruszył sezon na grilla. To już taka nasza polska tradycja, że majówka zawsze oznacza start zbiorowego grillowania. U mnie w sumie sezon trwa cały rok, bo gdy się posiada grilla gazowego, to jego rozpalenie trwa dosłownie chwilkę i żadne chłody nie są nam straszne.
Dziś zapraszam na grillowane szpadki z kurczaka, to jeden z naszych ulubionych grillowych przepisów. Jest bardzo prosty do zrobienia, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Marynowane w przyprawach plasterki piersi z kurczaka są cienkie, więc ich grillowanie trwa dosłownie po 2 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że mięso z kurczaka jest chude, zawiera minimalną ilość tłuszczu, wiec łatwo jest je przesuszyć na żywym ogniu.
Filmik z przepisem krok po kroku
Inne pyszne przepisy na grillowane dania na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne smakowite przepis na dania prosto z grilla. Aby przejść do konkretnego należy kliknąć w wybrany przez Ciebie link, wtedy zostaniesz przeniesiona/y do strony ze szczegółowym przepisem:
- Biała kiełbasa z grilla marynowana w przyprawach
- Grillowana wątróbka z cebulą i jabłkiem
- Kaszanka z grilla z cebulą i boczkiem
- Grillowane krewetki w azjatyckim stylu
- Grillowane kolby kukurydzy
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Grillowane szpadki z kurczaka
Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 - 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- sól
- cytryna do skropienia mięsa
Wykonanie
- Do miski wrzuć przyprawy, wlej olej i sok z cytryny lub ocet.
- Dokładnie wymieszaj.
- Pierś kurczaka pokrój w podłużne paski. Wymieszaj z marynatą, przykryj i włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.
- Drewniane patyczki namocz w zimniej wodzie, niech się pomoczą, tyle ile marynuje się kurczak.
- Mięso nadziej na patyczki.
- Grilluj metodą pośrednią na średnim ogniu z obydwu stron po około 2 minuty.
![]() |
Grillowane szpadki z kurczaka |
Komentarze
Prześlij komentarz