Grillowane kolby kukurydzy

cała kukurydza z masłem
Grillowane kolby kukurydzy


Dziś zapraszam Cię na grilla! Grillowane kolby kukurydzy to prawdziwy hit, u nas w sezonie na świeżą kukurydzę zawsze się pojawiają ruszcie i z pewnością, że jeśli raz je zrobisz, również zagoszczą na stałe w Twoim letnim menu.

Tym razem podałam je z natkowym masłem, ale można do nich zrobić np. masło czosnkowe lub koperkowe. Moim zdaniem z każdym są rewelacyjne.

Ja grilluję na grillu gazowym, więc z łatwością osiągam odpowiednią temperaturę, jeśli Ty grillujesz na grillu węglowym, poczekaj, aż węgiel będzie całkowicie rozżarzony. Natomiast jeśli chcesz skrócić czas grillowania, to możesz podgotować kukurydzę w wodzie, wtedy oderwij listki i nie mocz kolb  w wodzie. Choć ja uważam, że taka gotowana w wodzie nie jest tak pyszna, jak ta z grilla, bo jednak woda wyciąga z niej smak, dlatego polecam jednak grillowanie.


kukurydza z liścmi na talerzu

 

Grillowane kolby kukurydzy

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 3 kukurydze z liśćmi 
  • oliwa z oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól

 

Wykonanie

  • Z kolby kukurydzy odwiń listki i usuń włoski. Ponownie owiń kolbę listkami i mocz w zimnej wodzie przez 30 minut. 
  • Kolby osusz, a następnie posmaruj oliwą.
  • Rozgrzej grilla do temperatury około180-200 stopni C. Kukurydzę grilluj przy zamkniętej pokrywie przez 10 minut, następnie obróć kolbę i grilluj przez kolejne 10 minut. Dokładny czas zależy od wielkości kolb.
  • W międzyczasie masło wymieszaj z solą i natką.
  • Na koniec ciepłe kukurydze obierz z liści i posmaruj ziołowy masłem.

 

żółta kukurydza na zielonym talerzu

 

Komentarze